Két különleges szabadtéri programot ajánlunk: délelőtt összekapcsolódunk a Szépművészetivel, este pedig  fantasztikus „épületmozgató” animációk segítségével átváltozunk.


Egyszerűen kihagyhatatlan! Ezt az egész családnak látni kell!

Szombaton 10 és 13 óra között a Műcsarnok és a Szépművészeti Múzeum – egy egyedülálló együttműködés keretében – közös családi délelőttöt szervez a Hősök terén.  Az Időutazás – Nagy Rajzolás elnevezésű program keretében a Szépművészeti Múzeumba, valamint a Műcsarnok előterébe és teraszára várjuk a kísérletező kedvű, kreatív, kihívásoktól vissza nem riadó családokat, akik továbbgondolhatják, kiegészíthetik a tér két oldalán elhelyezkedő impozáns kiállítóhelyen: a múzeum állandó gyűjteményében, illetve a Műcsarnok Mi a magyar? Kortárs válaszok című kiállításán látható műveket. A reprodukciókból készített új alkotásokkal fogjuk „valóságosan” is összekapcsolni a két patinás képzőművészeti intézményt.

Szombat este 19 órától a Paint Up! verseny döntője zajlik a téren. A világon az első, a virtuális épületfestés (building mapping) műfaját népszerűsítő versenyt hazánkban rendezték meg, 2010-ben. A „street art” művészet egyik legfiatalabb ága alig fél évtizede, a 3D technológia és az óriás fényerejű projektorok megjelenésével alakult ki. Az architektúra elemeihez igazodó, mozgóképes alkotások különlegessége, hogy a 2D-s és 3D-s elemeknek köszönhetően életre kel, „virtuálisan mozog” az adott épület. Az idei Paint Up! verseny lehengerlő látványát a Műcsarnok homlokzatára 1000 nm-ben kivetített 12 pályamunka, a műfaj nemzetközileg elismert szaktekintélye, Bordos László Zsolt és alkotótársai által kifejezetten erre az alkalomra készített világszínvonalú videomapping film, továbbá egy audiovizuális meglepetésprogram garantálja. Az est végére az is kiderül, hogy a zsűri tagjai – köztük Gulyás Gábor, a Műcsarnok igazgatója – kit tartottak az idei év legtehetségesebb fényfestőjének. Többórás szabadtéri programról lévén szó, javasoljuk, hogy mindenki ÖLTÖZZÖN MELEGEN!