Hihetetlen, úttörő új kutatási eredményről számol be a Journal of the Medical Association of Thailand. Megállapítást nyert, hogy az elsődleges polifenol a kurkumában – a kurkumin – képes regenerálni a máj szöveteit diabéteszes patkányokban.
A kutatók a Srinakharinwirot Egyetemen Bangkokban, cukorbetegségben szenvedő és májdegenerációt mutató patkányoknak kurkumint adtak, amely képes volt jelentős pozitív fordulatot hozni helyzetükben.
“Káprázatosan, a máj hajszálerei a kurkuminnal kezelt csoportban újjászülettek és egészséges, normális jellemzőket vettek fel,” mondta a kutatócsoport. “Ezek az eredmények igazolják a kurkumin, mint esetleges új terápiás szer használatát a májgyógyításban.”
A thai kutatás csak az utolsó – bár a mai napig a legígéretesebb – kutatásként mutatja a kurkumin, valamint az 1-es és 2-es tipusú cukorbetegségek közötti kapcsolatot.
Korábbi kutatások hasonló megállapításokat tettek
A kutatók, akik eredményeiket júliusban a “Diabetes Care” c. folyóiratban tették közzé elmondták, hogy az elmúlt kilenc hónapban, egy napi kurkumin adagot adva pre-diabéteszes vagyis kórosan magas vércukorszintes betegeknek, állapotuk nem rosszabbodott, és nem vezetett teljes 2-es típusú cukorbetegséghez, amely szintén kapcsolódik az elhízáshoz.
A Reuters számol be erről a tanulmányról, amely szintén thai-alapú. 240 felnőtt pre-diabéteszest vizsgáltak meg, akik véletlenszerűen kurkumin kapszulát vagy placebót kaptak.
Kilenc hónap után, 19-et a 116 placebóval kezelt beteg közül 2. típusú cukorbetegséggel diagnosztizáltak, míg a kurkumint szedő 119 beteg közül senki sem lett beteg.
A Dr. Somlak Chuengsamarn által vezetett és a Srinakharinwirot Egyetemen lefolytatott tanulmány kutatói Nakornnayokban, Thaiföldön így nyilatkoztak:
“A tanulmány kimutatta, hogy a kurkumin kivonat hatékonyan megakadályozza a prediabéteszes betegeknél kifejlődő 2. típusú diabétesz mellitust”. Bár azt találtuk, hogy az eredmények igen figyelemre méltóak, hosszabb próbaidőre lenne szükségünk, annak megfigyelésére, hogy a kurkuminnal kezelt prediabeteszes populáció végülis kifejleszti-e a 2. típusú cukorbetegséget.”
“Rengeteg előnye és biztonságossága miatt azt javasoljuk, hogy a kurkumin kivonatot használják prediabéteszes betegek körében,” írta a kutatócsoport.
A júliusi Thai vizsgálatban résztvevők napi 6 X 250 mg kurkumin kapszulát fogyasztottak naponta.
Egyéb egészségügyi előnyök
Más egészségügyi előnyökkel kapcsolatban a tudósok egyetértenek abban, hogy a kurkumin gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik, és működhet antioxidánsként is. Más kutatások a kurkumin Alzheimer-kór, magas koleszterinszintet és osteoarthritiszt gyógyító potenciálját is vizsgálják.
Még ha nem is fogyaszt sok thai élelmiszert, valószínűleg evett már kurkumával készült ételt. Ilyen pl. a hot dog mustárral. A kurkumin adja a mustár jellegzetes savanykás ízét és színét.
A kutatók a Srinakharinwirot Egyetemen Bangkokban, cukorbetegségben szenvedő és májdegenerációt mutató patkányoknak kurkumint adtak, amely képes volt jelentős pozitív fordulatot hozni helyzetükben.
“Káprázatosan, a máj hajszálerei a kurkuminnal kezelt csoportban újjászülettek és egészséges, normális jellemzőket vettek fel,” mondta a kutatócsoport. “Ezek az eredmények igazolják a kurkumin, mint esetleges új terápiás szer használatát a májgyógyításban.”
A thai kutatás csak az utolsó – bár a mai napig a legígéretesebb – kutatásként mutatja a kurkumin, valamint az 1-es és 2-es tipusú cukorbetegségek közötti kapcsolatot.
Korábbi kutatások hasonló megállapításokat tettek
A kutatók, akik eredményeiket júliusban a “Diabetes Care” c. folyóiratban tették közzé elmondták, hogy az elmúlt kilenc hónapban, egy napi kurkumin adagot adva pre-diabéteszes vagyis kórosan magas vércukorszintes betegeknek, állapotuk nem rosszabbodott, és nem vezetett teljes 2-es típusú cukorbetegséghez, amely szintén kapcsolódik az elhízáshoz.
A Reuters számol be erről a tanulmányról, amely szintén thai-alapú. 240 felnőtt pre-diabéteszest vizsgáltak meg, akik véletlenszerűen kurkumin kapszulát vagy placebót kaptak.
Kilenc hónap után, 19-et a 116 placebóval kezelt beteg közül 2. típusú cukorbetegséggel diagnosztizáltak, míg a kurkumint szedő 119 beteg közül senki sem lett beteg.
A Dr. Somlak Chuengsamarn által vezetett és a Srinakharinwirot Egyetemen lefolytatott tanulmány kutatói Nakornnayokban, Thaiföldön így nyilatkoztak:
“A tanulmány kimutatta, hogy a kurkumin kivonat hatékonyan megakadályozza a prediabéteszes betegeknél kifejlődő 2. típusú diabétesz mellitust”. Bár azt találtuk, hogy az eredmények igen figyelemre méltóak, hosszabb próbaidőre lenne szükségünk, annak megfigyelésére, hogy a kurkuminnal kezelt prediabeteszes populáció végülis kifejleszti-e a 2. típusú cukorbetegséget.”
“Rengeteg előnye és biztonságossága miatt azt javasoljuk, hogy a kurkumin kivonatot használják prediabéteszes betegek körében,” írta a kutatócsoport.
A júliusi Thai vizsgálatban résztvevők napi 6 X 250 mg kurkumin kapszulát fogyasztottak naponta.
Egyéb egészségügyi előnyök
Más egészségügyi előnyökkel kapcsolatban a tudósok egyetértenek abban, hogy a kurkumin gyulladásgátló tulajdonságokkal is rendelkezik, és működhet antioxidánsként is. Más kutatások a kurkumin Alzheimer-kór, magas koleszterinszintet és osteoarthritiszt gyógyító potenciálját is vizsgálják.
Még ha nem is fogyaszt sok thai élelmiszert, valószínűleg evett már kurkumával készült ételt. Ilyen pl. a hot dog mustárral. A kurkumin adja a mustár jellegzetes savanykás ízét és színét.
0 Megjegyzések