Íme, a cég, amely 24 millióért készít tanulmányt azt FTC-stadionról.

A kormany.hu-n szerdán jelent meg egy szerződés, amelyből kiderül, hogy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak nettó 24 millió forintért készít szakvéleményt és prezentációt az International Management Group Kft. a Ferencvárosi Torna Club új labdarúgó-stadionjával összefüggésben.

Nettó 24 millió forint a szakvélemény

A szeptember végén aláírt megállapodás hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás eredményeként köttetett - áll az MTI hírében. A cégnek a szerződés aláírásától számított 45 napon belül szakvéleményt és rövid prezentációt kell készítenie.

A szakvéleménynek tartalmaznia kell egy általános leírást a labdarúgásról és az azzal összefüggő szórakoztatásról, az ebből fakadó piaci helyzetről, illetve a piacon lévő szükségletekről.

Az elemzésnek ki kell térnie a labdarúgással kapcsolatos speciális kérdésekre, illetve a futball kereskedelmi környezetére, fel kell mérni a stadion más célokra való hasznosításának lehetőségeit, Az International Management Group Kft. feladatul kapta azt is, hogy elemezzen egy általa választott nemzetközi labdarúgóversenyt a műszaki követelményektől a látogatottsági adatokon át a bevételekig és kiadásokig - derül ki az MTI híréből.

Mi kerül egy tanulmányon 24 millió forintba?

Mivel 24 millió forint egy szakvéleményért a laikusoknak soknak tűnhet, így levélben kértük a KIM sajtóosztályát, hogy néhány mondatban foglalják össze, miért kerül ennyibe a szakvélemény. Érdeklődtünk arról is, hogy mi alapján választották ki az International Management Group Kft.-t, mely cégek kerültek még szóba?

A KIM-től azt a választ kaptuk, kis türelmet kérnek, kérdéseinkre írásban kapunk tájékoztatást Fürjes Balázs kormánybiztos hivatalától. Amint megérkezik a válasz, közöljük. Fürjes Balázs az egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházások irányításával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos. Az új Fradi-stadion megépítését 2012 júliusában kiemelt beruházássá nyilvánította a kormány.

Közben szerettük volna megtudni azt is, milyen referenciákkal rendelkezik a cég, mi alapján nyerhették ők el a 24 milliós szerződést. A cég angol nyelvű honlapját találtuk meg, a magyart nem. Az angol nyelvű oldalon a magyar kft. telefonszámát tüntették fel, e-mail cím nem volt, honlap sem.

Korábban megvették volna a Fradit

Az International Management Group Kft. - amely nem azonos a szintén sokat emlegetett I.M.G. Inter Media Group Kft.-vel - az Origo korábbi cikke szerint a kilencvenes években érdeklődött a Fradi iránt, bár konkrét összeget nem ajánlott fel a klubért.

- Az IMG elképzelése szerint amennyiben befektet a labdarúgó szakosztályba, akkor azt csak egy, az egyesülettől független részvénytársaság formájában tenné, úgy, hogy a részvények 75%-ával rendelkezett volna. A megegyezéshez is az IMG állt közelebb - Sallay András, a cég magyarországi képviselője és Tim Jenkins, a cégnél akkor a futballal kapcsolatos befektetésekkel foglalkozó csoport vezetője vizitált is az Üllői úti klubházban -, ám a tárgyalások megszakadtak - írta 2001-ben az Origo.

A KIM-es szerződésben megadott telefonszámom felkerestük a céget, ahonnan visszahívást ígértek. Mint mondták, Bienerth Gusztáv fog keresni minket. Kérdésünkre, hogy az MLSZ-es Bienerth Gusztávról van-e szó, a hölgy annyit mondott: gondolom.

A Magyar Nemzet Online cikke szerint Bienerth Gusztáv a Magyar Labdarúgó Szövetség volt nemzetközi igazgatója, aki a FIFA - Nemzetközi Labdarúgó-szövetség - munkáját segíti. A Magyar Kézilabda Szövetség honlapja szerint Bienerth Gusztáv 2010-től vezető tanácsadó a világ egyik legnagyobb sport-, divat és média-menedzsment cégében, az International Managment Group-ban

Az olimpiarendezéssel kapcsolatos 390 milliós tanulmány

Bienerth Gusztáv 1994-től a PriceWaterhouse Coopers tanácsadó cég magyarországi vezérigazgatója volt, majd az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke.

A PwC-s időkről a pepsifoci.hu azt írja: Bienerth kapcsolatrendszerét jól jellemzi, hogy az Orbán-kormány idején az ő vezetése alatt álló PriceWaterhouseCoopers nyerte el az esetleges magyarországi olimpia megrendezésével kapcsolatos tanulmány elkészítését. A nem mindennapi politikai felhangokat is kiváltó megbízás komoly üzlet volt az akkor Bienerth által irányított cégnek, hiszen az 1500 oldalas tanulmány ellenértékeként tetemes összeget áldozott a kormány. Érdekesség volt, hogy a megrendelő az Orbán-kormány volt, a cehhet viszont a Medgyesi-kabinet egyenlítette ki - áll az összefoglalóban.

A Deutsch Tamás akkori sportminiszter által világszínvonalúnak nevezett tanulmány elkészítésének költsége az origo.hu cikke alapján nettó 390 millió forint volt.

Navracsics Tibor, a KIM vezetője Bienerth Gusztávot a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki több évtizedes sokoldalú gazdasági munkássága, sportmenedzseri és sportdiplomáciai tevékenysége elismeréseként.

Habony Árpád, Győri Tibor

Bienerth Gusztáv emellett a Nézőpont Intézet Alapítvány Kuratóriumának elnöke is volt 2011-ben, ma már tájékoztatása szerint nem tölti be ezt a tisztséget.

A közhasznú alapítványt 2008-ban a Nézőpont Intézet Zrt. hozta létre. A Nézőpont Intézet Zrt. a Magyar Naracs egy korábbi cikke szerint 2005-ben a Győri Tibor és Habony Árpád által bejegyzett Europtimus marketing- és tanácsadó cég átalakításával jött létre.

Habony Árpád Orbán Viktor miniszterelnök egyik - szerződés nélkül foglalkoztatott - főtanácsadója. Habony Árpád 2008-ig, míg Győri Tibor egészen a tavalyi kormányváltás előtti hónapig vezette a Nézőpont Intézetet. Győri ezután tanácsadó lett a miniszterelnökségen, majd Szijjártó Péterrel együtt államtitkárrá léptették elő. Sajtóinformációk szerint egyébként Habony Árpádnak nem túl jó a kapcsolata Navracsics Tiborral, a KIM vezetőjével.

Beinerth: elnökkénk nem is találkoztam Habonnyal

Bienerth Gusztáv kérdésünkre, hogy a Habony Árpádhoz fűződő kapcsolatának lehetett-e köze ahhoz, hogy ők kapták ezt a megbízást, közölte: Habony Árpáddal nem szoros a kapcsolata, Habony Árpádnak nem volt köze a Nézőpont Intézethez, amikor ő elnök volt. (Bienerth Gusztáv 2011-ben volt elnök, Habony Árpádnak 2008-ig volt köze a Nézőponthoz a Magyar Narancs szerint)

- Elnökként nem is találkoztam Habonnyal - tette hozzá, majd kedvesen azt mondta, ő inkább azt kérdezte volna, hogy a FIFA-val való kapcsolatának van-e köze a megbízáshoz, de a kérdéseket nem ő teszi fel.

Kérdésünkre, hogy véleménye szerint mi lehet az oka, hogy őket választották, Bienerth Gusztáv azt mondta: azért, mert ez a világ legnagyobb sportszakmai cége.

Bienerth Gusztáv a pepsifoci.hu portréja szerint egy felkészült, profi szakember, akit a háta mögött mindenki dicsér. A PriceWaterhouseCoopers-beli kinevezése hatalmas szenzáció volt, hiszen a nagy múltú világcég korábban ilyen magas beosztásba senkit nem helyezett kívülről, csak évtizedeket ott dolgozva lehetett erre a szintre eljutni - írja a lap. - Ez egy olyan márka, ami nem igényel magyarázatot - szögezte le, hangsúlyozva, hogy 85 stadion építetésében volt szerepük világszerte.

- Jó hír, hogy a kormány úgy gondolja, kell a szakmai munka - tette hozzá.

Nyomott ár a 24 millió

Felvetésünkre, hogy egyetért-e azzal, hogy a 24 millió egy tanulmányért talán egy kicsit sok, vagy ilyenek lennének az árfolyamok, közölte, ebben a szakmában ez egy nagyon nyomott ár a piacon.