Virtuális emlékművet lepleztek le a holokauszt áldozatainak és túlélőinek hétfőn a Szlovák Nemzeti Múzeum főépületében Pozsonyban. Szlovákiában ez az első olyan emlékmű, ahol az országból a koncentrációs táborokba hurcolt zsidó lakosság teljes névlistája szerepel.

MTI - A folyamatosan pontosított lista egyelőre 81 614 nevet tartalmaz. Pavol Mestan, a Zsidó Kultúra Múzeumának igazgatója az ünnepségen elmondta, nincs pontos feljegyzés, hogy hányan is haltak meg a koncentrációs táborokban, ezért az emlékmű tartalmazza az összes nevet, amely felkerült az állami jegyzékbe az 1939-es zsidó lakosság összeírásakor. "A holokauszt áldozatai ők mindannyian, akár túlélték az üldöztetést, akár nem" - hangsúlyozta Pavol Mestan. Az emlékművet Ján Kodon tervezte, összesen három részből áll: egy vetítésből, amely egy nap alatt bemutatja a több mint 81 ezer nevet tartalmazó listát, egy átlátszó üveglapokból álló alkotásból, amelyre szintén felvésték az összes áldozat nevét és az aláfestő zenéből, melybe keveredik a tömeg hangja, gyermeksírás, vonat és írógép zaja.
Szlovákiában a holokauszt áldozatainak emléknapja szeptember 9. Ezen a napon fogadta el a szlovák állam 1941-ben az úgynevezett Zsidó-kódexet, amely tartalmazta az összes szlovák zsidóellenes törvényt.