Szeged, Dóm tér, szeptember 21 - 30.


Szeptember második felében 10 napra a komolyzene templomává válik a Dóm. Az V. Szent Gellért Fesztivál keretében szlovén, bolgár, orosz, szlovák, cseh, lengyel, osztrák, és természetesen magyar vonósok, fúvósok és szólisták érkeznek Szegedre, hogy a klasszikusok mellett magyar, német, dél-koreai, amerikai kortárs zeneszerzők műveinek adjanak hangot.

A szeptember 21-i nyitó koncerten a 120 éve született Lajtha László, a magyar zenetörténet egyik legkiemelkedőbb alakjának tiszteletére, és az 1956-os forradalom emlékére szólal meg a „Forradalom” című szimfónia, a Szegedi Szimfonikus Zenekar előadásában, Gyüdi Sándor vezényletével. Mellette a hangversenyek dirigense a Pro Cultura Hungarica-díjas Robert Christian Bachmann, a fesztivál művészeti vezetője és Yoon Kuk Lee, a salzburgi Kamara Filharmonikus Zenekar vezetője lesz.

A komolyzenei koncertek mellett a fesztivál része két tudományos előadás is a Szegedi Tudományegyetem két kutatójának előadásában, akik a zene és az idegtudomány kapcsolatába adnak némi betekintést. Valamint minden nap egy különleges performansz, egy hanginstalláció várja az érdeklődőket, és „Szent Gellért és Árpád-házi szentjeink” címmel gobelin-kiállítás egészíti ki a fesztivál programot.