(MTI) - Az ukrán rohamrendőrség, a Berkut (Szirtisas) több tagja feljelentést tett, mert állításuk szerint parancsnokságuk 150 hrivnyát, azaz körülbelül 4500 forintnak megfelelő összeget követel tőlük havonta azért, hogy megtarthassák az állásukat.

Az ügyben nyomozás indult. Noha a botrány a kelet-ukrajnai Szumi megyében robbant ki, a különleges rendőri egységek tagjaitól más megyékben is zsarolnak ki feletteseik pénzt azért, hogy ne rúgják ki őket - írta csütörtökön a Szevodnya című ukrán napilap.
A Szumi megyei ügyészségen megerősítették: a Berkut 28 tagja tett bejelentést arról, hogy feletteseik többféle módon gyakorolnak nyomást rájuk, hogy fizessenek, prémiummegvonással és egyéb kellemetlenségekkel fenyegetik őket.
Az ügyészség szóvivője elmondta, hogy eddig hatvan rohamrendőrt kérdeztek ki. Annyi már kiderült, hogy a pénzt a szakaszparancsnok-helyettes szedte be, majd továbbította feljebbvalóinak, a nyomozás még nem derítette ki, pontosan kiknek. A vizsgálat lezárásáig a helyi Berkut parancsnokságát felmentették a szolgálat alól.
A feljelentést tevő egyik rohamrendőr - aki a neve elhallgatását kérte a laptól - elmondta, hogy neki a havi fizetése négyezer hrivnya, ami körülbelül 120 ezer forint. Azóta, hogy havonta kell fizetnie a 150 hrivnyát, a parancsnoka kibővítette irodáját, és számítógépet is vásárolt magának. Megjegyezte, hogy a pénzt ugyan nem magának a parancsnoknak, hanem helyettesének adta oda.
"Csaknem hatvanan fizettek havi 150 hrivnyát az állásukért, ami alapján nem nehéz kiszámolni, hogy a parancsnokom körülbelül hétezer hrivnyával (210 ezer forinttal) egészítette ki a havi bérét" - tette hozzá.