A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Wekerle Sándor Alapkezelő az E-ON Hungária Zrt. támogatásával pályázatot hirdet a Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj elnyerésére.
(Pályázat kódja: WSA-SZL)

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Wekerle Sándor Alapkezelő (továbbiakban Alapkezelő) az E.ON Hungária Zrt. támogatásával együttműködési megállapodás alapján pályázatot hirdet a Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj elnyerésére.

I. A pályázat előzménye

Szakmai indoklás
Az ösztöndíj célja támogatni azokat a hazai kiváló tudósokat, akik a felsőoktatás fejlesztésében eredményes tevékenységet folytató oktatói - kutatói közösség legkiemelkedőbb személyiségei. Ezek a kiváló tudósok és nevelők sikeres oktatói - kutatói pályafutásuk során megszerzett tapasztalatukkal és tudásukkal kivívták a társadalom és elsősorban az egyetemi és főiskolai ifjúság elismerését.

II. A pályázat célja

Olyan világszerte elismert eredményt felmutató tudósok támogatása, akik személyes tekintélyüket iskolateremtő felelősségérzettel párosítva segítik elő fiatal munkatársaik, hallgatóik sikeres pályáját.

III. A rendelkezésre álló keretösszeg

Az ösztöndíjak finanszírozására rendelkezésre álló forrás 4 800 000 forint, azaz négymillió nyolcszázezer forint. A forrást az E-ON Hungária Zrt. biztosítja.

IV. A pályázaton elnyerhető ösztöndíj összege, formája, mértéke

a) Az ösztöndíj összege: 1 600 000 forint. A Kuratórium három Szilárd Leó Professzori Ösztöndíjat adományoz.
b) Az igényelhető ösztöndíj formája: A Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj vissza nem térítendő támogatás. A támogatás folyósítása két összegben történik. Az ösztöndíjas az első részlet keretében 1 000 000 forint, majd az általa elkészített szakmai beszámoló elfogadását követően 600 000 forint támogatásban részesül.
c) Az igényelhető támogatás mértéke: Az ösztöndíj egy évre szól, melynek összege 1 600 000 forint.

V. Támogatási időszak

Jelen pályázat keretében a támogatási időszak: 2012. december 01. -2013. november 30.

VI. Beadható pályázatok száma:

Egy állami és állam által elismert magyar felsőoktatási intézmény tudományterületenként (élő természettudományok, élettelen természettudományok és társadalomtudományok) egy jelöltet állíthat. Amennyiben egy intézmény több tudományterület vonatkozásában is javaslatot tesz a Professzori Ösztöndíj elnyerésére, akkor azt külön pályázati dokumentáció benyújtásával teheti meg.

VII. Pályázók köre

A díjazott személyére állami és állam által elismert magyar felsőoktatási intézmény szenátusa, az intézményben dolgozó kiemelkedő tudós ajánlásával tehet javaslatot Magyarországon tevékenykedő oktatók és kutatók köréből.

VIII. Pályázat formai követelményei

Két eredeti és egy elektronikus példányban benyújtandó:

- Pályázati adatlap
- Az intézmény szenátusához benyújtott javaslat (maximum 1 oldal terjedelemben), melyet a javaslattevő kiemelkedő tudós ír alá. (1. számú melléklet)
- Az intézményi szenátus ajánlása az elismerésre javasolt személy tudományos pályájának és nevelő tevékenysége eredményességének bemutatásával, valamint annak indoklása, hogy a jelölt megfelel a méltatások egyikének (maximum 2 oldal terjedelemben). (2. számú melléklet)
- Az intézményi szenátus határozata a javasolt személy támogatásáról (határozat száma és hitelesített kivonat az ülés emlékeztetőjéből).
- A jelölt személyes adataival kibővített (név, születési év, munkahely, beosztás, tudományos fokozat stb.) tudományos életrajza iskolateremtő, valamint nemzetközi tevékenységének összefoglalásával (maximum 2 oldal terjedelemben). (3. számú melléklet)
- A jelölt 5 legjelentősebb publikációjának listája. (4. számú melléklet)

A pályázatot magyar nyelven, példányonként összefűzve zárt borítékban postai úton, ajánlott küldeményként kell benyújtani!

IX. Nem részesülhet támogatásban a pályázó, ha

- a benyújtott pályázatban a javasolt személy elismerése iránti kérelmében a támogatási döntés tartalmát érdemben befolyásoló valótlan, hamis vagy megtévesztő adatot szolgáltatott, vagy ilyen nyilatkozatot tett.

X. A pályázat benyújtásának módja és helye

A pályázatot elektronikus formában a szilard-leo-professzori-osztondij@wekerle.gov.hu e-mail címre és postai úton papír alapon két eredeti példányban kell benyújtani az alábbi címre:

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Wekerle Sándor Alapkezelő
Postacím: 1374 Budapest, Postafiók 564.

Kérjük, a borítékon tüntessék fel: „Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj"

XI. A pályázat benyújtásának határideje

Beadási határidő*: 2012. október 01. 24:00
* postabélyegző dátuma.

A határidőn túl érkezett pályázat érdemi bírálat nélkül elutasításra kerül.

XII. Hiánypótlás

A pályázat hiánypótlására nincs lehetőség.

Formai hibásnak minősül a pályázat, amennyiben:

- hiányzik valamelyik melléklete,
- hiányzik a pályázati adatlap
- hiányzik az ajánlók aláírása,
- az intézmény egy tudományterületről több jelöltet állít, továbbá
- határidőn túl kerül feladásra a pályázat.

Formai hibásnak minősülő pályázatok érdemi értékelésére nem kerül sor.

A pályázatok elbírálásának szakmai szempontrendszere és határideje

Az Ösztöndíj a következő összefoglaló méltatások valamelyike alapján ítélhető oda:

- "Természeti jelenségek mély megértésén alapuló eredményekre támaszkodó, az emberi életfeltételek humánumát javító gyakorlati technikai alkalmazások létrehozásáért",
- "Az élet szellemi, társadalmi és gazdasági feltételeinek megértésére és javítására irányuló törekvést megvalósító tudományos megoldás kidolgozásáért".

Értékelési, szempontok:

- szakmai tudományos tevékenység
- publikációk minősége, száma és idézettsége
- a jelölt iskolateremtő hatása és oktatói tevékenysége

A Kuratórium tagjaiból álló testület 2012. november 30 -ig dönt a díjazottak személyéről.

A Pályázók döntést követő kiértesítése 

A 2012. évi Szilárd Leó Professzori Ösztöndíjat elnyert három személy nevét az Alapkezelő a döntést követő 2 munkanapon belül a honlapján (www.wekerle.gov.hu) közzé teszi.

 Az Alapkezelő a döntést követő 10 napon belül írásban is értesíti a pályázókat és az ösztöndíjat elnyert személyeket a pályázat eredményéről.

A támogatási döntés ellen a pályázó részéről jogorvoslati kérelem benyújtásának helye nincs.

A díj átadása

A "Szilárd Leó Professzori Ösztöndíj 2012" átadására ünnepi tudományos ülésen kerül sor.

A nyertes ösztöndíjasnak szabad tematikájú előadásban ismertetnie kell az elnyert támogatási összeg felhasználási módját maximum 20 perces előadás keretében.

Szerződéskötés

Döntést követően az Alapkezelő a díjazott személlyel a támogatás igénybevételéről, felhasználásának feltételeiről, folyósításáról, rendeltetésszerű felhasználásának ellenőrzéséről és elszámolásáról, valamint a szerződésszegés jogkövetkezményeiről, az elállás, felmondás jogáról, a szerződés biztosítékairól 30 napon belül támogatási szerződésben állapodik meg.

A támogatás elszámolása és ellenőrzése

Az ösztöndíjas az ösztöndíj második részletének utalása előtt szakmai beszámolót készít, melyet két példányban postai úton megküld a Wekerle Sándor Alapkezelő részére. A benyújtott szakmai beszámolót a Kuratórium fogadja el.

A szakmai beszámoló benyújtásának határideje: 2013. augusztus 30.

XX. További információk

A pályázatok tartalmával és a formai értékeléssel kapcsolatosan további információ az alábbi elérhetőségeken kérhető:

Wekerle Sándor Alapkezelő
Telefon: (06-1) 301-3200, Fax: (06-1) 301-3220,
e-mail: info@kih.gov.hu

A pályázati kiírás, az adatlap és a benyújtandó mellékletek letölthetők az alábbi honlapról: www.kih.gov.hu

Letölthető dokumentumok:
PÁLYÁZATI_FELHÍVÁS
1.sz. melléklet javaslat
2. sz. melléklet ajánlás
3 sz meléklet tudományos életrajz
4. sz. melléklet publikációk listája
Adatlap