Keresetet nyújtott be a Hervis Sport és Divatkereskedelmi Kft. a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal szemben. Amennyiben az Európai Bíróság a cégnek ad igazat, az Orbán-kormány még ebben a kormányzati ciklusban százmilliárd forintot fizethet vissza - írja a Népszabadság. A keresetet eredetileg a Fejér Megyei Bíróságon nyújtotta be a Hervis. 

Arra kérték a magyar bíróságot, hogy a már befizetett válságadó miatt kötelezze önvizsgálatra a NAV-ot, mert az ellentétes az uniós joggal, mivel hátrányosabban érinti a külföldi tulajdonú kereskedelmi vállalkozásokat, mint a hazai cégeket. A székesfehérvári bíróság átadta az ügyet az Európai Bíróságnak. Egyes vélemények szerint nagy a valószínűsége, hogy nem a 11 milliárd forintos forgalmú sportszerkereskedő magánakciójáról van szó, mivel a rájuk vonatkozó válságadó csak néhány millió forintot tett ki. Sokkal reálisabb, hogy az ügyben a Hervis tulajdonosa, az osztrák Spar lépett. 

Utóbbi forgatókönyv azért sem volna meglepő, mert a Spar már korábban is lobbizott a válságadó ellen, mi több az Európai Bíróságnál is panaszt tettek az ágazatból évi 30 milliárdot kiszivattyúzó adó ellen. A panasz nyomán a bíróság kötelezettségszegési eljárást indított, ám ez még 2-3 évis is elhúzódhat, a Spar így jobbnak látta, ha peres ügyét is az EB elé utaltatja. A döntés így akár másfél éven belül is megszülethet. 

 A tét nem kicsi: mivel az állam két év alatt mintegy 60 milliárd forintot szedett be a multiktól válságadó címén, kedvezőtlen döntés esetén előfordulhat, hogy kamatokkal együtt százmilliárd forint feletti összeget kell visszafizetni a külföldi vállalkozások részére. 

A multik kizsigerelnek bennünket, és hasznot kitalicskázzák az országból. A közteherviselésben nem vesznek részt. Fillérekért jutottak a nemzeti vagyonunkhoz, ami miatt persze nem ők, hanem a magyar hatalom a felelős. Már ha igényesebb ország lennénk, akkor igen. De itt még senki nem felelt a kótyavetyéért se, a Magyar Nemzeti Bank aranytartalékán is túladtak, és a CW bankon és bécsi székházán is. 

A kár mindig a magyar adófizetőké, akik már nem tudnak megélni az alacsony jövedelem miatt. Mert nálunk a megélhetéshez elegendő jövedelem csak a hatalomnak és klientúrájának jár! Az unióban mindig a régi tagállamoknak, főként a németeknek és a franciáknak van igaza! Így a buktánk borítékolható. Nem baj, majd rátolják ezt is a magyar kisemberekre, már ha túlélik az eddigi feszített tempójú megszorításokat, vagyis Széll Kálmánokat.