Sokan vannak olyanok, akik bármennyire is próbálkoznak, képtelenek lefogyni. Tudd meg, mi minden lehet az oka annak, hogy az álomalak akár hosszú éveket várat magára!

Fogyókúrázni az esetek többségében hosszú munka, és csak elvétve akad néhány olyan szerencsés kivétel, akiknek különösebb erőfeszítés nélkül sikerül eredményt elérnie. Ez az egyik véglet. A másik pedig az, amikor valaki évek óta próbálkozik, és csupán 1-2 kiló megy le róla. Ennek hátterében legtöbbször rossz fogyókúrázási metódus áll, azonban néha lelki tényezők is hátráltatják a sikert.

Gyakori hibák a fogyókúrázás során

Bűnözések: sokan azt hiszik, ha a bűnözéseket más nem látja, akkor az semmisnek tekinthető. Az esténként bekapott pár kocka csokoládé, vagy a vendégségben, titokban elmajszolt süti azonban ugyanúgy romba döntheti a diétánkat. Az első és legfontosabb az az, hogy ne hazudjunk önmagunknak, tudjuk, ha miattunk nem sikerül eredményt elérnünk. Lehet, hogy nagyjából betartjuk az előírt étrendet, de ha mellette lopva nassolgatunk, akkor ne csodálkozzunk, ha nem szabadulunk meg egykönnyen a feleslegtől!

Elmaradt reggeli: tény, hogy ha kevesebbet eszünk (mértékkel), akkor előbb-utóbb fogyásnak indulunk. Azonban ha kihagyunk étkezéseket, főleg a reggelit, akkor lehet, hogy abban a pillanatban nem veszünk magunkhoz kalóriát, viszont ilyenkor az ember az esetek többségében a következő étkezésnél nem csak hogy bepótolja, de még többet is fogyaszt. Éppen ezért sose hagyjuk ki a főétkezéseket, csupán csökkentsük azok mennyiségét!

Alig eszünk valamit: sokan úgy gondolják, ha alig esznek valamit, akkor biztosan hamar lefogynak, ez azonban csak félig-meddig igaz. Valóban, az első időkben lehet, hogy gyorsan peregnek le a kilók, viszont ha ezt huzamosabb ideig műveljük, akkor szervezetünk vészféket húz és raktározó üzemmódra kapcsol, mivel azt hiszi, veszélyben a bevitt táplálék. Éppen ezért nem hatásosak sok esetben a drasztikus fogyókúrák, ráadásul ekkor nagy valószínűséggel a jojo-effektus csapdájába kerülünk majd.

Lelki okok: amennyiben már mindent kipróbáltunk és semmi sem használt, akkor lehet, hogy a lelkünkben kell keresni a probléma okát. Ugyanis sokszor előfordul, hogy az önbizalomhiányos, félénk emberek egyfajta bástyát képeznek maguk körül védekezésképpen. Ekkor addig nem is fogunk tudni lefogyni, amíg nem merünk nyitni a külvilág felé. Persze sokszor mindez nem tudatos szinten történik, így nagy segítséget jelenthet egy pszichológus, vagy egy kineziológus.

Betegségek: vannak sajnos olyan betegségek, melyek nagymértékű testsúlyváltozással járnak. Leggyakrabban a pajzsmirigy alulműködése okoz ilyen panaszt, ezért ha többszöri kísérletezgetés után sem tudunk megszabadulni a feleslegtől, akkor érdemes egy teljes vérképet készíttetni, ahol kiderülhet a probléma.