Gondolatolvasás, bűncselekmények megjósolása és a legújabb helyszínelő kütyük, szinte minden nap születik valami újabb technológiai csoda, ami megnehezítheti a bűnözők életét.

1.

Matematikusok, antropológusok és kriminológusok dolgoznak együtt a Santa Cruz-i rendőrséggel, hogy leteszteljenek egy olyan számítógépes programot, ami képes előre megmondani, hol fog bűncselekmény történni. Ilyenkor már csak a rendőröket kell kiküldeni a veszélyeztetett területekre, hogy megakadályozzák a törvénysértéseket. A program algoritmusa hasonló a földrengés-előrejelzőkéhez, és a tesztidőszak alatt 19%-kal esett a betörések száma a városban.

2.

Már több városban is használják a rendszámokat automatikusan felismerő rendszereket, aminek segítségével könnyedén megfigyelhetnek akár egyes személyeket, de nagy tömegeket is. Lehet, hogy a gyorshajtók ideje leáldozott.

3.

A bűnözők egy része tökéletesen tisztában van azzal, miképpen lehet átverni a hazugságvizsgáló gépet. Itt jön képbe a gondolatolvasó sisak, hiszen nehéz úgy hazudni, hogy közben valami megfigyeli az agyunkat. A szerkezet gyakorlatilag egy EEG sisak, ami figyelemmel kíséri a gyanúsítottak agytevékenységét, miközben képeket mutatnak nekik, vagy valamilyen információkat közölnek velük. A rendőrség olyan bűnözőknél használja, akik folyamatosan tagadják, hogy bármit is tudnának a bűncselekményről, vagy felismernék a tett helyszínét. A sisak figyeli a válaszokat, és rögtön jelez, ha valaki hazudik.

4.

A bűncselekmények helyszínén talált lövedékeket a ballisztikai szakértők képesek azonosítani. De azt nem tudják megállapítani, hogy ki sütötte el a fegyvert. Viszont a tudósok rájöttek, hogy ha megfelelő oldatba mártják a lövedéket, majd növényi pollennel kezelik 53%-kal jobb DNS bizonyítékokat nyernek. A technológia még fejlesztés alatt áll, de valószínűleg el fogja rettenteni a bűnözőket a fegyverhasználattól.

5.

West Virginia államban nem kell a rendőrséget hívni, ha valaki egy bűncselekménynek lesz szemtanúja. A mind Androidon, mind iPhone-on futó Suspicious Activity Reporting Application alkalmazás minden fontos adatot, fotót és helyszínt is elküld a szerveknek, a felhasználó pedig anonim maradhat.

6.

A bűnös mindig visszatér a tett helyszínére. A Questionable Observer Detector (QuOD) tervezői a Notre Dame egyetemről valószínűleg ismerik ezt a régi mondást. A QuOD azonosítja a bűntett helyszínére visszatérő bűnözőket, úgy, hogy figyelemmel kíséri, kik jelennek meg a helyszínen, majd kiszűri azokat, akik gyakran járnak ott.

7.

A bűnüldözőket egyre újabb technológiák segítik, amikkel a vérnyomokat elemezhetik anélkül, hogy a helyszínen lévő bizonyítékokban kárt okoznának. Kezdve az új infravörös kamerától, ami képes a legapróbb vérnyomot is felfedezni, egészen a talált nyomok azonosítására használt legforradalmibb módszerekig. A bűnözőknek egyre nehezebb lesz ezeknek a nyomoknak az eltüntetése.

8.

A Salamanca Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan eljárást, aminek a segítségével akár egyetlen fényképből is képesek elkészíteni a bűntett helyszínének 3D-s modelljét. Korábban rengeteg fényképre volt szükség, hogy rekonstruálják a helyszínt.

9.

Közelítsünk rá! A különböző helyszínelős sorozatokat nézve mosolyogva figyeljük, ahogy akár egészen rossz minőségű videofelvételeken is képesek bármit megállapítani a "ráközelítéssel". Az MIT kutatói által elkészített Eulerian Video Magnification olyan mértékű ráközelítésre képes, hogy a célszemély karjáról képesek megmérni annak pulzusát. Teszik mindezt úgy, hogy az összes pixelt elkülönítik egymástól, így megfigyelhetik a színeltéréseket adott időn belül. Superman lassan irigykedhet a rendőrök szuperlátására.

10.

A drónokat nem csak terroristák kivégzésére lehet használni. Egy sikeres bevetés során a rendőrség elfogott egy autótolvajt a pilóta nélküli repülőgép segítségével. A drónon lévő kamera a célpont testhőmérsékletének megfigyelésével képes nyomon követni a gyanúsítottat.

11.

David Brown az erőszakos események kivédésére készítette el a kamerával és sokkolóval is felszerelt kesztyűt, a BodyGuardot. A kesztyű kevesebb mint három kilót nyom és az alkart is fedő kemény anyagból készült. Májusban debütált az Igazságügyi Minisztérium éves gyakorlatán.

12.

A kínai Zheijang Egyetem kutatói fejlesztették ki a módszert, aminek segítségével nem kell porozással keresni az ujjlenyomatokat. Az új eljárás elektromos töltés segítségével mutatja meg az ujjlenyomatokat, lényegesen pontosabban, mint a hagyományos módszer.

13.

A Kingston Egyetem tudósai olyan CCTV rendszert fejlesztettek ki, ami nem csak a bűncselekményeket rögzíti, de figyeli a gyanús viselkedést és követi a gyanúsítottakat. A mesterséges intelligencia odafigyel a meghatározott viselkedésmintákra - mint mondjuk, ha valaki fegyvert tart a kezében - és képes több kamerán keresztül követni a gyanúsítottat.

14.

A DNS minta segítségével képesek a rendőrök felfedni az elkövető személyét de ez túl sok időbe kerül. Az Oxford Nanopore Technologies MinION nevű USB-je néhány másodperc alatt képes azonosítani a DNS-t. Ezután már csak a tárolt DNS mintákkal kell összevetni és a terepen lévő rendőrök azonnal megtudhatják kit kell keresniük.