A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a nyomozás érdekeire hivatkozva nem kívánt semmiféle információt közölni az MTI-vel csütörtökön arról, valós-e az a lapértesülés, miszerint Mali Zoltánt, a Baranya megyei Drávapiski független polgármesterét a somogyi rendőrség csalással, költségvetési csalással, magánokirat-hamisítással és rágalmazással gyanúsítja.

MTI - Petréteiné Malomsoki Csilla, a Baranya Megyei Főügyészség sajtófelelőse az MTI-vel annyit közölt, a baranyai főügyészség felügyeletével nyomoz a somogyi rendőrség az ügyben, és mivel az eljárás még nem zárult le, a nyomozati iratok nem érkeztek be a főügyészségre, csak a nyomozó hatóság nyilatkozhat az ügyről.
A Népszabadság szerdai számában azt írta: 2010-ben Drávapiski több lakosának konfliktusa támadt Mali Zoltánnal, és mivel úgy ítélték meg, hogy az önkormányzat szabálytalanul gazdálkodik, feljelentést tettek a rendőrségen. A cikk szerint ennek alapján indított nyomozás jutott el a közelmúltban odáig, hogy Mali Zoltán gyanúsított lett. A polgármester a gyanúsítás ellen panasszal élt, amelyet az ügyészség elutasított.
A most 40 esztendős Mali Zoltán - vállalkozói múlt után - 2006-ban, az SZDSZ tagjaként lépett politikai pályára. A párt azonban 2007-ben kizárta, mivel kiderült, hogy Malit az előző évben pénzbüntetésre ítélték lopásért. A polgármester ezt követően is aktívan politizált, és harcot hirdetett az uzsorások ellen.
Az MTI korábban arról adott hírt - a rendőrség internetes oldalára hivatkozva -, hogy Baranya rendőrfőkapitánya feljelentést tett Drávapiski polgármestere ellen rágalmazás miatt. Az MTI információi szerint Dakos József dandártábornok azért döntött a feljelentésről, mert megítélése szerint Mali Zoltán polgármester az interneten rendőri vezetők becsületének csorbítására alkalmas, valótlan állításokat tett. A rendőrség tájékoztatása szerint az Országos Rendőr-főkapitányság a Mali Zoltánnal kapcsolatos - hivatali visszaélés és más bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt folyamatban lévő - büntetőeljárások folytatására a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányságot jelölte ki, mivel a baranyai főkapitányság
érintettsége okán kizárását kérte az eljárásból.
A Magyar Nemzet január elején arról írt, hogy Mali Zoltán tavaly decemberben hivatali visszaélés és más bűncselekmények gyanújával feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Központi Nyomozó Főügyészségen, mert tudomására jutott, hogy egy csalás gyanújába keveredett építőipari cég tevékenységét illetően magas rangú rendőri vezetők is érintettek lehetnek.
A lap a héten arról számolt be, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség kaposvári regionális osztálya határozatban szüntette meg a nyomozást egyes magas rangú rendőri és tűzoltóvezetők esetében az úgynevezett Bayer Center-ügyben.
Keddi számában a Magyar Nemzet emlékeztetett: a különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettének gyanúja miatt tett feljelentésében Mali Zoltán több baranyai rendőri vezetőt megnevezett. Az ügyészség szerint a feljelentésben megfogalmazottak a nyomozás során nem igazolódtak be, ezért esetükben a nyomozást megszüntették.
A Magyar Nemzet felidézte: a feljelentés szerint a pécsi Bayer Center Kft. rendőri vezetők részére úgy végzett építési munkákat, hogy azok ellenértékét a pécsi nevelési központ és a szigetvári kórház felújítási költségvetésének terhére számolták el.