Matolcsy György eheti jegyzetében arról ír, hogy a "következő, talán két évtizedes háborús időszakban" Magyarország euró nélkül erősítheti a gazdaságát. Ha jönnek a boldog békeidők, lesz euró és szellemi felemelkedés is. A 30 éves háború után felemelkedő Poroszországgal, az abból "kinövő" egységes német nemzetállam felemelkedésével és a jelenlegi európai válságkezeléssel von párhuzamot Matolcsy György, szerinte ugyanis "az unió mintha megismételné az első 30 éves háború pusztításaihoz vezető politikai hibákat". 

A Heti Válaszba írt jegyzetében a nemzetgazdasági miniszter kifejti, hogy az eurózóna - mely hosszú, elhúzódó válságba került - "túl sokat markolt, túl sokra vállalkozott". Majd békeidőben jöhet az euró "De egyszer eljön a béke, a megmaradt eurózóna újból megerősödik, és ahogy egykor Brandenburg/Poroszország, újból megindul felfelé.

Matolcsy felveti annak lehetőségét, hogy Magyarországnak a következő két "háborús évtizedet" euró nélkül kellene átvészelnie, és majd a béke idején kell bevezetnie a közös valutát, hogy aztán együtt emelkedjen "az új >>protestáns<< német, lengyel, cseh, szlovák, balti, skandináv gazdaságokkal". Matolcsy szerint talán Közép-Európa jövője is hasonló lesz ahhoz, ahogy a 30 háború után Poroszország megerősödött. A nemzetgazdasági tárca vezetője írásában hangsúlyozza, hogy "mi, magyarok mindig is közel voltunk a németséghez: felemelkedéseink, bukásaik hatottak ránk". 

Mint később kifejti, a "német gazdaság kilépett a globális térbe, de közben újra belépett Közép-Európába: München, Stuttgart, Hamburg, Frankfurt talán erősebben határozza meg a jövőben a magyar gazdaság sorsát, mint Brüsszel". Matolcsy szerint az eurózóna válsága véget vethet egy "európai birodalmi álomnak, de meghozhatja a szellemi felemelkedés új hullámát, Európának, benne Közép-Európának. 
Forrás:Privátbankár.hu