Korhű ruhákba öltözött Árpád-kori magyar és viking harcosokkal, a várispánság lakóival, íjászokkal és kézművesekkel találkozhatnak azok, akik szeptember második hétvégéjén ellátogatnak az Emese parkba, Szigethalomra. Az autóút félórányi, de a „Magyarok és vikingek Szent István udvarában” című rendezvény a X. századig fogja visszarepíteni az érdeklődőket a múltba. A park megálmodója Magyar Attila, az Őskultúra Alapítvány vezetője. Több mint hét éve építik az Emese Várispánságot. Egy régi, tizenkét hektáros katonai bázis területén alakítják, bővítik a középkori falut, ahol életvitelszerűen próbálják bemutatni történelmünknek ezt az időszakát.
Magánemberek, kézművesek, pedagógusok, régészek, történészek töltik szabadidejüket a „korai középkorban”, készítenek korhű viseleteket, eszközöket. „Egy X-XI. századi települést újraalkotva, élő, működő modellként kívánjuk megeleveníteni az adott korszak tárgyi és szellemi hagyatékát. Jelenleg ez a hely a legbővebb történelmi életmód-rekonstrukciós tárlat a honfoglalás és az államalapítás korából” – mondta Magyar Attila.
Szeptember 8-9-én a várispánság megnyitja kapuit, hogy a honfoglalók huszonegyedik századi utódai is elvegyülhessenek a vásári forgatagban. Lovasbemutatók, csatajelenetek, „hídharc” és övbirkózás várja a harcosabb kedvű látogatókat. Kézműves foglalkozásokon, középkori játékokon próbálhatják ki ügyességüket a fiatalabb családtagok.
A park taván evezhetnek a vikinghajót kipróbálók, gyógynövény-ismertetőn szerezhetnek értékes tudnivalókat a napjainkban is fellelhető és használható virágokkal, füvekkel kapcsolatban az anyukák. Akik megéheznek, azok megkóstolhatják a kor hagyományos ételeit, italait. A hangulathoz illő élőzenéről a Bordó Sárkány zenekar gondoskodik majd. A kétnapos rendezvénysorozat után az Emese park a tavaszi szezonkezdetig előre bejelentkező csoportokat, iskolai osztályokat vár színes történelmi programokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal. A felnőttek és a diákok ezeken az alkalmakon megtekinthetik a lovagterem régészeti kiállítását, a korabeli műhelyekben folyó munkát, a gazdasági udvarban megismerkedhetnek régen elfeledett háziállatainkkal, a kőalagúton át eljuthatnak a pincetömlöcbe és a középkori kikötőbe. A rendhagyó történelemóra része az íjászat a gyertyamártás, és az ügyességi játékokon való részvétel is. További információ: www.emesepark.hu honlapon olvasható.