Munkájának megfizetését és jogdíjakat követel az a 81 éves nő, aki nemrégiben internetes sztárrá vált, miután amatőr restaurátorként sikerült moncsicsit varázsolnia egy megkopott Jézus-freskóból.


Augusztus vége felé szélvészként söpört végig az internetes platformokon és a hagyományos hírközlőkön az a kép, amely egy "felújított" templomi festményt ábrázolt: egy önjelölt restaurátor úgy ítélte meg, a freskó igencsak megkopott, ezért egy ecsettel és jó adag barna festékkel addig ügyködött, míg kijavította a lepergett felületet, a végeredmény viszont a szakállas Jézus helyett inkább egy majomra emlékeztet. A spanyolországi Zaragoza hívő közössége alig akart hinni a szemének, amikor egy szép napon egy moncsicsi tekintett le rájuk a templom faláról.

Az alkotásból persze szinte azonnal világraszóló mém lett, de néhány nappal később azt hihettük, hogy az ügynek ezennel vége, ennél rosszabb már nem jöhet. Egy hónap elteltével viszont jött: a 81 éves Celia Gimenez most bejelentette, hogy munkájáért fizetést, a népszerűségért meg jogdíjat kér. Néhányan egyébként is megjegyezték, hogy valójában Celia bemutatta Jézus valódi egyedfejlődését, végülis az ember is a majomtól származik.

Az átmázolt freskó mindenesetre tényleg akkora népszerűséget hozott az addig szinte csak környékbeliek által látogatott templomnak, hogy ma már 4 eurós beléptidíjat szednek azoktól, akik kifejezetten a majomfejű Megváltó miatt zarándokolnak Zaragozába.

Az egyház egyelőre nem nyilatkozott Gimenez asszony kérését illetően, de erős a gyanúnk, hogy a bevételből nem őt akarják majd megfizetni, hanem azt a restaurátort, aki visszaállítja az Ecce Homo néven száz éve alkotott mű eredeti megjelenését.