A munkaterület átadásával megkezdődik kedden a szekszárdi belvárosi katolikus templom helyreállítása, a műemléképület kupolája ugyanis megrepedt és veszélyessé vált.

MTI - A rekonstrukció három részéből november végéig kettőt végeznek el - mondta az MTI-nek Bacsmai László plébános.
Ismertetése szerint az első lépésben a templom falait négy ponton fémszerkezettel húzzák össze, mivel a helyreállítást megelőző statikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a falak folyamatos kifelé dőlése okozza a kupola repedését. Ezt követően a tetőszerkezetet összehúzó vonóvasakat építenek be, ezeket ugyanis a templomban pusztítást okozó 1925-ös tűzvész után nem helyezték vissza.
Jövőre a templom lábazatának megerősítése következik - mondta Bacsmai László.
A 33 millió forintba kerülő helyreállítást a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium 15, a Paksi Atomerőmű Zrt. 5 millió forinttal támogatja, és a hívek hozzávetőleg tízmillió forint adományát is a munkálatokra fordítják.
Az 1806-ban késő barokk, illetve copf stílusban épült templom kupolájából 2009 húsvétján szakadt le a vakolat egy darabja. Az épületen keletkezett repedések azt mutatták, hogy a kupola függőleges tartószerkezete elmozdult. Emiatt megsérült a kupola csegelyeiben a Trianon után elcsatolt városok székesegyházait ábrázoló freskók egyike is.
A freskókon a repedések miatt bekövetkezett, valamint a helyreállítás során várható sérüléseket később restaurálják - mondta a belvárosi templom plébánosa.