Augusztustól vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatást nyújt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fűtési rendszerek korszerűsítésére. 

Az új konstrukciót költségvetési keretből biztosítják, a rendelkezésre álló keretösszeg 864,4 millió forint. A költségvetési keretből biztosított, vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatás kondenzációs kazántechnológiát és megújuló energiát hasznosító fűtési rendszerek beszerzésére és telepítésére fordítható. 

A támogatásra kizárólag természetes személyek, láncházak, sorházak, ikerházak, családi házak és legfeljebb négylakásos társasházak tulajdonosai nyújthatnak be pályázatot - amennyiben az érintett lakóépület 2006. december 31. előtt jogerős használatba vételi engedéllyel rendelkezett. A pályázaton elnyerhető támogatás a beruházás értékének 40 százaléka, de legfeljebb: kondenzációs gázkazán beépítéssel lakásonként 850 ezer forint; megújuló energiát hasznosító hőtermelő berendezés (napkollektor, hőszivattyú, brikett, pellet stb.) telepítésével lakásonként 1,5 millió forint lehet. 

 A berendezések beszerzésének és beüzemelésének költségén felül támogathatók a korszerűsítéshez kapcsolódó tervezési, tanúsítási és engedélyeztetési munkálatok költségei is. A pályázatokat 2012. augusztus 27-től a keret kimerüléséig lehet benyújtani. A rendelkezésre álló kezdeti keretösszeg 864,4 millió forint. A kormányzat ilyen típusú házak esetében utoljára tavaly hirdetett korszerűsítési pályázatot, az akkori támogatás azonban komplex hatékonysági beruházásokra irányult - mondja a Portfolio.hu elemzője. 

Az akkori 1,6 milliárd forintos keretet 3 nap alatt merítették ki , igaz, a támogatási érték jóval magasabb, 3 és 6 millió forintot között volt. Az NFM ezt követően napkollektorok telepítésére hirdetett meg egy 3 milliárd forintos keretet, amelynek kimerítése már inkább problémát okozott az épülettulajdonosoknak, a vonatkozó pályázatot többször is meghosszabbították. Az elemző véleménye szerint a mostani több mint 860 millió forintos keretet várhatóan ismét hamar kimeríthetik majd az épülettulajdonosok.