(MTI) - A hagyományos mészkemence-begyújtással csütörtökön elkezdődött a felkészülés az idei kampányra a Magyar Cukor (MC) Zrt. kaposvári gyárában; az ország egyetlen működő cukorgyárába jövő szerdán érkezik be az első cukorrépa szállítmány, és ezzel elindul az idei, 119. feldolgozási idény.

Hájos László, az MC Zrt. vezérigazgató-helyettese az MTI-nek elmondta: most mérik fel, hogy a gyár számára az ország különböző részén 18 ezer hektáron termesztett cukorrépát mennyire károsította az aszály, ezért a feldolgozásra váró alapanyag mennyiségéről csak a jövő héten tudnak adatokkal szolgálni.
Elmondta azt is, hogy az idén augusztusban megépült a társaság 100 százalékos tulajdonában lévő Biogáz Fejlesztő Kft. harmadik, a feldolgozás során keletkező répaszeleteket hasznosító biogáz-fejlesztő fermentora, amelynek most indul a próbaüzeme. Ezzel, és a már korábban megépült két fermentorral együtt a feldolgozáshoz szükséges energiaigény 80 százalékát biztosítani tudják - tette hozzá.
A várhatóan 100-120 napos kampány során a korábbi évekhez hasonlóan most is folyamatos munkarendben, három műszakban dolgoznak majd a kaposvári gyárban, ahol a csaknem kétszáz állandó dolgozó mellett idénymunkások is segítik a cukor előállítását.
A Kaposváron készülő - az Európai Unió által előírt kvóta szerinti - 105 ezer tonna cukor az éves hazai fogyasztás mintegy harmadát teszi ki.