Kiskőrösön, ahol az egyházkerület legnagyobb evangélikus gyülekezete működik, az átvett oktatási intézmény valamiképpen a jövő reménysége - mondta Gáncs Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke szombaton Kiskőrösön az MTI-nek.

MTI - Az elnök-püspök hangsúlyozta: az oktatási intézmények átvételénél igyekeztek mértéktartóak lenni, mert a Magyarországi Evangélikus Egyház kisegyház. "Csak ott vettünk át iskolát vagy óvodát, összesen hatot az országban, ahol azt láttuk, hogy megvan a gyülekezeti háttér, megvan az önkormányzati támogatás, megvan a gyermekutánpótlás, és főleg megvan az elkötelezett vezető, igazgató, és iskolalelkészt is tudunk küldeni" - indokolta a döntést a püspök.
Gáncs Péter kiemelte: nem az a célja az egyháznak, hogy intézményeket "birtokoljon", hanem az, hogy legyenek olyan emberek, akik azt az értéket tudják hozni, amelytől egy iskola evangélikus lesz. Fontosnak nevezte, hogy az intézmények átvétele után el tudják érni azokat a gyermekeket, akiket eddig meglehetősen nehéz volt. "Bár eddig is sokan jártak hittanra, de egészen más, ha otthon vagyunk az iskolában, és az egész iskolai életet valamiképpen meghatározza, színesíti, gazdagítja az a keresztény értékrend, amit felkínálunk a gyerekeknek" - tette hozzá.
Kiskőrösön a Harangvirág Evangélikus Óvoda (egy évvel korábban vette át az egyház), a Petőfi Sándor Általános Iskola és a Petőfi Sándor Gimnázium és Kertészeti Szakközépiskola egyesülésével jött létre rövidített nevén a Kiskőrösi Evangélikus Iskola, amely a déli egyházkerület legnagyobb oktatási intézménye lett. Ebben a tanévben több mint 520 gyerek jár az intézménybe, akik közül 72-en kezdik az általános iskola első osztályát.
Ezzel Kiskőrösön - az evangélikus oktatás és nevelés indulása után 292 évvel, az evangélikus iskola elvétele után 64 évvel - ismét van a városnak evangélikus oktatási intézménye.
Az evangélikus templomban tartott tanévnyitón külön kiemelték a térség országgyűlési képviselőjének, Font Sándornak (Fidesz) a segítségét. A Soltvadkerten lakó képviselő, aki településén evangélikus presbiter, az MTI-nek elmondta: egy törvénymódosítást kellett nagyon rövid időn belül elfogadtatni ahhoz, hogy az átvétel a törvényben előírt határidőre megtörténhessen. Lehetővé kellett tenni, hogy kistérségi társulások is átadhassanak oktatási intézményt az egyháznak - emlékeztetett Font Sándor az általa kezdeményezett törvénymódosításra.