A devizahitelesek javára döntött a PSZÁF, csaknem 300 millió forintot kell visszafizetnie a Raiffeisen Banknak az ügyfelek számlájára. A devizahitelesek javára döntött a PSZÁF. Mintegy 290 millió forint visszafizetésére kötelezte a Raiffeisen Bankot több mint 26 ezer ügyfele javára 2012. október 31-i határidővel. 

Emellett 80 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot is kirótt a pénzintézetre, mivel megállapította, hogy a szolgáltató a deviza alapú jelzáloghiteles ügyfeleivel törvénytelenül fizettetett be konverziós díjakat. Binder István, a PSZÁF szóvivője az m1 Ma reggel című műsorában közölte: egy témavizsgálat keretén belül vizsgálta a felügyelet a bankot, ami azt jelenti, hogy ezt a problémát más bankoknál is vizsgálják. Ha ott találunk valamit, ugyanígy határozatokkal jelenünk meg – mondta. „A Raiffeisen Banknál azt láttuk, hogy a deviza jelzáloghiteles ügyfeleknél átváltási, konverziós költséget annak ellenére felszámítottak, hogy ezt 2010 vége óta törvény megtiltja” – közölte Binder. Ami ennél a banknál történt egy alapvető jogszabályi passzus megsértése – mondta Binder István. 

Hozzátette: a banki jogászok olvasták a jogszabályt, de egy másféle, téves jogértelmezésre jutottak. Október végéig kell visszafizetni az ügyfeleknek a 290 millió forintot, ami ügyfelenként 10 ezer forintos, vagy annál nagyobb összeget jelent, de mindez függ attól, hogy mennyi volt a hitelösszeg, illetve a törlesztés. Összesen 26 ezer ügyfél érintett – nyilatkozta a szóvivő. Binder István szerint a bankok többsége együttműködik és segíti a folyamatot. Mint közölte, a Bankszövetség augusztusi adatai szerint 70-71 ezer szerződést már tető alá hoztak.