Magyar közreműködéssel a lengyelországi Wroclaw és Katowice klinikáinak transzplantációs osztályain hajtották végre Közép-Európa első olyan őssejt-transzplantációját, amelyhez köldökzsinórszövetből származó őssejteket használtak fel; a beültetéssel három gyerek és egy felnőtt életét sikerült megmenteni. 

Ezt az együttműködés magyar résztvevője, a Krio Intézet közölte. A régióban mérföldkőnek számító beavatkozáshoz a FamiCord Csoport biztosította az őssejteket. Az úgynevezett mezenchymális őssejteket a Lengyel Őssejtbank és a Krio Intézet szakemberei készítették elő beültetésre. "A Krio Intézet az elmúlt években saját eljárást dolgozott ki a köldökzsinór szöveti őssejtek fagyasztására és tárolására. Magyarországon az intézet tavaly októberben az elsők között kapott hivatalos engedélyt erre a tevékenységre" - ismertette az intézeti közlemény. 

A beavatkozáson három gyerek és egy felnőtt esett át, akik mindannyian egy olyan betegségben szenvedtek, hogy a korábban a szervezetükbe átültetett, donortól származó csontvelő immunsejtjei a betegek saját sejtjeit "idegenként" azonosították és megtámadták őket. A műtétet vezető szakorvos, Dariusz Boruczkowski kiemelte: "mind a négy beteg számára ez volt az utolsó esély az életben maradásra, miután a hagyományos gyógyszeres kezelések nem vezettek eredményre. 

Mivel az eljárást korábban az országban még nem alkalmazták, ezért szükséges volt hozzá megszerezni a lengyel orvosetikai bizottság hozzájárulását is." Az őssejt-transzplantáció ma már bevett terápiának számít az európai klinikai gyakorlatban, de Közép-Európában mindeddig csak köldökzsinórvérből származó őssejteket használtak fel ilyen célra. Csak az utóbbi években derült fény arra, hogy a köldökzsinór szöveti állományában is találhatók őssejtek, a mezenchymális őssejtek. Ezek az őssejtek gyakorlatilag az emberi test valamennyi szövetféleségét képesek regenerálni, ráadásul együtt alkalmazva a köldökzsinórvér eredetű őssejtekkel jobb beépülést és gyorsabb felépülést tesznek lehetővé. 

A köldökzsinórvér eredetű őssejtekhez hasonlóan a mezenchymális őssejtek levételére is csak közvetlenül a születést követően van mód. A Krio Intézetről Az intézet Európa egyik legnagyobb őssejtbank-hálózatának, a FamiCord Groupnak a tagja, amely együttesen több mint 50 000 minta tárolását végzi, és eddig 11 sikeres beültetéshez biztosított őssejtet. A KRIO Intézet 2010-ben Magyarországon elsőként, Európában pedig negyedikként kapta meg az amerikai székhelyű, vérátömlesztéssel és sejtterápiával foglalkozó nemzetközi szövetség, az AABB (American Association of Blood Banks) akkreditációját, ezzel az általa alkalmazott feldolgozási, fagyasztási és tárolási technológia világszerte elfogadottá vált. Az akkreditációt sikeresen megújították 2012-ben. 

Az intézet 2011 tavaszán elnyerte az ISO 14001 Környezetirányítási rendszer (KIR) minősítést, mely a már 2005-ben megszerzett 9001 tanúsítvány környezettudatos változata. A KRIO Intézet ezért is támogatja, hogy induljon el a közösségi célokat szolgáló őssejtmegőrzés Magyarországon, melyhez tárolási kapacitást akár a már működő hazai őssejtbankok is biztosíthatnak. Hazánkban jelenleg elsősorban a vérképzőszervi rákos betegségben szenvedőket gyógyítják őssejttel, ami ugyanakkor számtalan más betegség kezelésére is alkalmas. A szakszerűen levett és megfelelő körülmények között tárolt őssejtek képesek a beteg gyermekek csontvelőjének pótlására, új csontvelő felépítésére, de akár teljes szervek újraépítésére is.