Hitelt ígérve szerveznek be tagokat bizonyos fogyasztói csoportok, és közben fontos részleteket hallgatnak el. Fogyasztói csoportok főleg a nyomtatott sajtóban, ingyenes kiadványokban megjelenő reklámjaiban tévesztik meg az olvasókat, nem árulnak el fontos információkat. Például azt, hogy a szerződők nem pénzhez jutnak, hanem vásárlói joghoz – jelentette ki Gondolovics Katalin, a Gazdasági Versenyhivatal szóvivője a Duna Televízió Közbeszéd című műsorában. 


Felhívta rá a figyelmet, a hirdetések azt sugallják, hogy a szerződők szabad felhasználású hitelhez juthatnak, de a fogyasztói csoportok nem is végezhetnek pénzintézeti tevékenységet, így hitelt sem nyújthatnak. Hirdetéseikben gyakran célozzák meg a nyugdíjasokat, a BAR-listásokat, a devizahiteleseket vagy azokat, akik különböző okok miatt a bankoktól nem kapnak hitelt. A fogyasztói csoportok kínálta konstrukció lényege a következő: a csatlakozó tag vállalja, hogy hónapról hónapra egy adott törlesztőrészletet befizet, ezt gyűjtik egy kalapban, majd néha kisorsolják, hogy melyik vásárló jut a pénzéhez. 

A szerződés elején azonban elmulasztják közölni az ügyféllel azt, hogy nem feltétlenül jut majd hozzá sem a pénzéhez, sem a vásárlói joghoz. ebben a rendszerben a szerencseelem a meghatározó, és nagyon sok a bizonytalansági tényező – magyarázta a GVH szóvivője. Mint mondta: olyan szempontból nem beszélhetünk piramisrendszerről, hogy nem egymás alá és fölé szerveződnek be a tagok. Beszélt arról is: 28 eljárást indítottak fogyasztói csoportok ellen, ebből 24-et zártak le, megtévesztő tájékoztatás miatt 22 esetben állapítottak meg jogsértést. 

Egyébként 8-10 fogyasztói csoportról beszélhetünk, mert ezek gyorsan eltűnnek, majd újraalakulnak – szögezte le Gondolovics Katalin. Kiemelte: a jelenlegi jogi szabályozás nem tiltja ilyen csoportoknak a működését. A 2012. január 1-jei szabályozás szerint új csoport nem jöhet létre 2014. január 1-jéig. Ha belegondolunk, akkor a fogyasztói csoporthoz tartozás egy megtakarítási forma, és működhetne jól, törvényesen, a megtévesztő tájékoztatás az, ami félreviszi az egészet. Úgy vélte: az adatok alapján úgy tűnik, nem elrettentő az, hogy a GVH vizsgálatokat indít a visszaélések miatt, ezért döntöttek úgy, hogy tájékoztató kampányt indítanak a megtévesztések ellen.