Államellenes propaganda terjesztése címén 4-től 12 évig terjedő börtönbüntetéseket szabtak ki Vietnámban hétfőn három bloggerre, akik internetes feljegyzéseikben a kormányt bírálták, jogsértésekről, korrupcióról és a hatalom külpolitikai baklövéseiről írtak.

MTI - A hétfői bírósági eljárás alig néhány órát tartott. Nguyen Van Hai tizenkét, Ta Phong Tan tíz év börtönt kapott, és négy év szabadságvesztésre ítélték Phan Thanh Hait, aki társaival ellentétben elismerte bűnösségét.

Az ítéletet ismertető bíró, Nguyen Phi Long közölte, hogy a vádlottak terhére rótt bűncselekmények különösen súlyosak, mert egyértelműen az állami ellen irányultak. A bíró nem engedte meg, hogy az elítéltek az utolsó szó jogán nyilatkozzanak a verdiktről, mert szerinte zavarták a per lefolytatását.

A délkelet-ázsiai ország kommunista vezetése az utóbbi időben szigorúbban lép fel a hatalmat bíráló bloggerekkel és más demokrácia pártiakkal szemben. A három blogger elleni hatósági eljárás nagy visszhangot keltett az országban. Nguyen Van Hairól - aki Dieu Cay álnéven jelentette meg írásait - Barack Obama amerikai elnök is említést tett egyik beszédében, amelyben a nagyobb sajtószabadságért szállt síkra.Ta Phong Tan anyja júliusban felgyújtotta magát egy kormányhivatal előtt, tiltakozva a lányával szembeni bánásmód ellen. Az asszony meghalt.

Mindhárom blogger a Szabad Sajtóklub nevű újságírói csoporthoz tartozik, amelynek tagjai az interneten teszik közzé írásaikat. Ta Phong Tan, aki korábban rendőr volt, a hatósági túlkapásokról írt, Nguyen Van Hai pedig amiatt bírálta a kormányt, ahogyan a Dél-kínai-tengeren lévő, vitatott hovatartozású - Kína által is magáénak követelt - szigetek ügyét kezeli.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet elítélte hétfőn a bloggerek elleni eljárást, és követelte elengedésüket. Phil Robertson, a HRW képviselője felháborítónak nevezte a súlyos ítéleteket, amelyek szerinte azt mutatják, hogy a vietnámi kormány mennyire nem tolerálja azokat a hivatalos állásponttal ellentétes véleményeket.