Afganisztán betiltotta minden pakisztáni újság terjesztését az országban, amiért azok biztonsági vezetők szerint folyamatosan a kabuli kormány elleni propagandát folytatnak.


MTI - Az intézkedés minden bizonnyal tovább rontja az egymással határos két ország amúgy is feszült viszonyát. Ihszanuddin Taheri szóvivő a brit hírügynökségnek nyilatkozva azzal indokolta a lépést, hogy a pakisztáni lapok tömve vannak olyan nyilatkozatokkal, amelyek szerint az afgán kormány nem képviseli rendesen saját népét, NATO-vezette szövetségesei pedig megszállóként viselkednek. Egyes lapok a tálib lázadók vezetőinek beszédeit közlik egy olyan időszakban, amikor az afgán kormány azon igyekszik, hogy rávegye a tálibokat a 11 éve tartó polgárháború béketárgyalásokon való lezárására.

"Teljességgel elutasítjuk ezeket a nyilatkozatokat, s a betiltással ezt kívánjuk jelezni" - mondta Taheri. Az afgán határrendőrség azt a parancsot kapta, hogy folyamatosan ellenőrizze a pakisztáni határ menti keleti tartományok, Nurisztán, Kunár és Nangarhar üzleteit, és foglalja le a pakisztáni lapok minden példányát. A szövetséges csapatok és az afgán fegyveres erők a nyári hónapokban éppen az ország keleti részére összpontosították a lázadók elleni hadműveleteiket, hogy nagyobb biztonságot teremtsenek a közép-ázsiai országban a NATO 2014 végére tervezett kivonulásáig.

Afganisztán és Pakisztán viszonyát az utóbbi hónapokban különösen feszültté tették azok a tüzérségi támadások, amelyekért Kabul a pakisztáni hadsereget tette felelőssé. Iszlámábád ugyanakkor azzal vádolja Afganisztánt, hogy nem képes felszámolni azokat a fegyveres csoportokat, amelyek a határ afgán oldalán lévő hegyi rejtekhelyeikről kiindulva hajtják végre pakisztáni akcióikat. Az afgán külügyminiszter csütörtökön úgy fogalmazott az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy veszélyben vannak az ország Pakisztánnal fenntartott diplomáciai kapcsolatai.