(MTI) - Bartók Béla Hegedűversenyével (No.2.) készül a Szigeti József Nemzetközi Hegedű- és Brácsaverseny pénteki döntőjére a finálé egyetlen magyar résztvevője, Kállai Ernő.

A Székely Zoltán felkérésére komponált, 1939-ben Amszterdamban bemutatott három tételes versenyművet először játssza zenekarral Kállai Ernő, csütörtökön ezért szorgalmasan gyakorol a pénteki találkozásra a MR Szimfonikusokkal és Ligeti András karmesterrel. A döntőket a Művészetek Palotája Fesztiválszínházában tartják.
"Nagyon várom, hogy pódiumra lépjünk, mert Bartók alkotása az egyik kedvenc versenyművem. A szólamot már néhány évvel ezelőtt elkezdtem tanulni Amerikában, idén pedig a versenyre készülve megint elkezdtem gyakorolni" - mondta el Kállai Ernő az MTI-nek.
Hozzátette, hogy nagyon jó, bár meglehetősen nehéz volt eddig a verseny, hiszen igen sokan álltak rajthoz, ráadásul a brácsistákkal együtt versenyeztek, így a zsűrinek nem lehetett könnyű választani. "A nemzetközi tapasztalok alapján úgy vélem, hogy az első két forduló programja igen erős volt. Örülök, hogy a döntőbe jutottam" - jegyezte meg.
Kállai Ernő kedden már utazik Párizsba, ahol barátjával és kollégájával, Balázs János zongoraművésszel a Louvre auditóriumában adnak szonátaestet, januárban pedig a Bartók Rádióban ugyancsak Balázs Jánossal játszik.
Nyáron a budapesti Tóth Aladár Zeneiskolában tartott ötnapos kurzust. "Nemcsak a zeneiskolásokkal, hanem a Zeneakadémia előkészítőseivel is dolgoztam, rendkívül ügyesek voltak, a szóló pályafutás mellett a tanítást is fontosnak tartom" - jegyezte meg.
Kállai Ernő kiskorától a zene közelében élt, családja igazi zenészdinasztia, édesapja híres cigányprímás. Amerikai karrierje 2003-ban kezdődött, amikor az Az Itzhak Perlman Music Program nyári táborára való jelentkezés részleteiről olvasott. Az akkor már több éve a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályában tanuló hegedűs tett egy próbát, ez - mint mondta - élete egyik legjobb döntése volt. Megismerkedhetett Perlmannal, aki támogatni kezdte és arra bíztatta, hogy felvételizzen a New York-i Juilliard Schoolba, ahol a mestere lett. "Azon dolgoztunk az elmúlt években, hogy én is megtaláljam a saját, egyedi hangomat" - ismertette Perlman pedagógia-felfogását a muzsikus, aki áprilisban szerezte meg a Juilliardon mesterdiplomáját.
Kállai Ernő 2008-ban megnyerte a Juilliard School háziversenyét, a gálakoncerten a Carnegie Hallban játszhatott egy valódi Stradivarin. Több verseny győztese, így a Flesch Károly Nemzetközi Hegedűversenyé 2008-ban, 2012-ben az Alexander és Buono Nemzetközi Versenyé, és díjat nyert a 2004-es Semmeringi Fesztiválon is. Többször részt vett a franciaországi Juventus fesztiválon.