A 20 éves Incitato Nemzetközi Művésztábor alkotóinak munkáiból szeptember 14-én (pénteken) 17 órakor nyílik tárlat a DMK Belvárosi Galériájában (Kossuth u. 1.), ahol 36 erdélyi és magyarországi alkotó állítja közszemlére a kéthetes bálványosfürdői művésztáborban készített munkáit.
Köszöntőt mond: Somogyi Béla , Debrecen város alpolgármestere
Megnyitja: Banner Zoltán művészettörténész
Közreműködik: Bódi Alexandra, a Medgyessy Ferenc Gimnázium tanulója (vers)
 
A következő művészek alkotásait lehet megtekinteni: Ábra­hám Jakab, Ábrahám Imola, Börcsök Attila, Csorján Melitta, Csutak Leven­te, Deák Barna, Deák M. Ria, Dimény András, Erőss Sándor, Ferencz Ágnes, Gergely Erika, Gonda Zoltán, Győri László, Horváth Bíbor, Horváth István, Köllő Margit, László Ákos, Majoros Áron Zsolt, Makoldi Sándor, Miholcsa József, M. Péter János, Nagy Lajos , Németh Marcell, Orth István, Sajgó Ilona, Sárosi Csaba, Simó Enikő, Sipos Gaudi Tünde, Tomos Tünde, Tóth Zsuzsa, Ürmös Péter, Vetró András, Vetró Bodoni Sebestyén And­rás, Vetró Bodoni Zsuzsa, Vincze László , Xantus Géza.
 
Az idei tábor témája a nagyobb alkotói szabadság és a tágabb értelmezhetőség indokával az Álomló volt. Vincze László grafikus, a tábor művészeti vezetője az utóbbi évek egyik legjobb és legszínvonalasabb kiállításának tartja a jubileumi tárlatot.
 
„Az Incitato művésztábor, mely a lovat a művészetnek és a művészmesterségnek ezt az örök és talán legnagyobb kihívását jelentő alanyát avatta visszatérő témájává, immár húszéves. Miközben most évről évre figyeli a közönség, hogy maradt-e még feldolgozatlan lovas téma, és tudnak-e még újat mondani a záró kiállításról a kritikusok, a tábor összeforrott, egésszé alakult. Az Álomló tehát nemcsak egy újabb témafeladat, hanem a művészet maga, szintézis és hitvallás, mely méltó választás ezen az ünnepi évfordulón” – idézzük Bálint Ágnes brassói művészettörténész szavait.
 
Az Incitato-kiállítás már látható volt Kézdivásárhelyen, Kovásznán és jelenleg Debrecenben. Az alkotások október 5-ig tekinthetők meg hétköznapokon 10-17 óráig.