Az ellenőrzések negyedénél gyanakszik áramlopásra a szolgáltató. Sok lakástulajdonos viszont azt mondja, jogtalanul gyanúsítják meg őket például azzal, hogy nem szabályos a plomba. A fogyasztóvédők szerint érdemes időről időre lefényképezni a villanyórát, így a szolgáltató nem vádolhatja meg csalással a tulajdonost.
- Nemrég cserélte le a szolgáltató a villanyórát a Debrecen Televízió munkatársánál. A kiérkező szakember szerint az órán lévő plomba nem volt szabályos, pedig egy évvel korábban, ugyanannak a szolgáltatónak egy másik szakembere cserélte le a plombát és ellenőrizte az órát. Czellár Anikót feldühítette az eset.
 
- Az háborított fel a legjobban, hogy néhány hónappal azelőtt egy szakember ellenőrizte a villanyórát, majd később ugyanattól a szolgáltatótól újabb szakemberek érkeztek, akik azt állították, nem az ő plombájuk van az órán – mesélte Anikó.
 
Kollégánk esete nem egyedi – az elmúlt hetekben többen keresték meg hasonló panasszal szerkesztőségünket. A fogyasztóvédőkhöz is hetente érkeznek a panaszok az áramlopással meggyanúsított fogyasztóktól. Mivel a villanyóráért a tulajdonos a felelős, ezért érdemes időről időre lefényképezni a készüléket.

- Készítsünk róla fényképet, különösen akkor, amikor egy óracsere történt vagy éppen a plombákat lecserélték. Bár az új plombákat most már egyedi azonosítóval látják el, amelyeket regisztrálnak is, de azért időnként érdemes ellenőrizni ezeknek a plombáknak a sértetlenségét – tanácsolja Hajnal Zsolt, a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének elnöke.

A szolgáltatónak éves szinten 10 milliárdos kárt okoznak az áramtolvajok, ezért évente több százezer villanyórát ellenőriznek.

- Az ellenőrzési csoport éves szinten mintegy 200 ezer ellenőrzést végez szúrópróbaszerűen vagy akár lakossági bejelentésre is. Az elmúlt évek azt mutatják, hogy sajnos még sokan vannak azok, akik megpróbálják manipulálni a mérőórájukat – nyilatkozta Egyházi Nikoletta, az E.ON Hungária Zrt. szóvivője.

A mérőórák ellenőrzése folyamatos, akinek az órája nem szabályos, az ellen a rendőrség is eljárást indít, csalás miatt.
(dehir.hu, PMO)