A tojásban megtalálható minden olyan tápanyag, amely nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára. Ezért is fontos, hogy eloszlassuk a tojásfogyasztást visszafogó évtizedes tévhiteket. A KSH adatai szerint évente átlagosan 235, azaz kevesebb mint napi egy tojást eszünk, és ez a szám sajnos évről évre csökken. Pedig a tojás az anyatejjel egyenértékű, a szervezet számára nélkülözhetetlen tápanyag. 

Nem csoda, hogy Dr. Debreceni László belgyógyász, kandidátus naponta három tojást javasol, leginkább reggelire. A csekély fogyasztás mögött részben tévhitek húzódnak meg. Ezek eloszlatására a Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum Vezérigazgatósága (AMC) „Uzsonna, ahogy anya csinálja” címmel indított kampányt: az iskolakezdés kapcsán elsősorban az édesanyák figyelmét hívja fel arra, hogyan készíthetnek magyar baromfi- és tojástermékekből egészséges tízórait, uzsonnát családtagjaiknak. 

A Tojás Világszövetség 1999-ben október második péntekét választotta a tojás világnapjául. A cél a tojás vonzóbbá tétele, a tojáshoz kapcsolódó tévhitek eloszlatása. A magyar tojástermelők az idén nemzetközi konferenciával ünneplik a világnapot. Számos egészségügyi szervezet ajánlja világszerte a tojás fogyasztásának növelését, és cáfolja azokat a tévhiteket, amelyek szerint a tojás a koleszterinszint emelkedését okozná. „A tojás olyan nélkülözhetetlen tápanyagokat tartalmaz, amelyekre a szervezetnek – különösen gyermekkorban – szüksége van. 

Ezért is javaslom, hogy készítsünk hetente legalább kétszer egészséges tojásos ételt tízóraira vagy uzsonnára" – mondja Tóth Bernadett dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja. A tojás keresletének csökkenése természetesen visszavezethető az árak jelentős növekedésére is, annak ellenére, hogy a tojás még mindig a legolcsóbb fehérjeforrásnak számít. „A tojásár növekedésében szerepet játszik a termelői és takarmányárak emelkedése, továbbá a kedvezőtlen piaci szabályozás is. 

Annak érdekében, hogy a magyar lakosság továbbra is kedvező áron juthasson hozzá ehhez a teljes értékű fehérjeforráshoz, a Baromfi Termék Tanács (BTT) más alapvető élelmiszerek előállítóival együtt tárgyalásokat folytat a kormánnyal az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése érdekében. 

Emellett lakossági kampányokkal népszerűsítjük a hazai, ellenőrzött termelésből származó tojástermékek fogyasztását" – mondta Végh László, a BTT-n belül működő Tojás Szövetség elnöke. „Tojás nélkül nincs étel – mondja Bereznay Tamás konyhafőnök, szakácskönyvíró, aki szerint atojás az egyik legváltozatosabban elkészíthető élelmiszer. 

– Ha időnk engedi, bátran próbáljunk ki új ízeket! A hagyományos rántotta és főtt tojás mellett készíthetünk például sonkás-túrós quiche-t, palacsintaroládot krémsajttal töltve, vagy éppen lekváros gofrit, ami biztosan elnyeri a családtagok tetszését.”