A pakisztáni kormány elhatárolódott hétfőn attól a miniszterétől, aki a minap vérdíjat tűzött ki az iszlámot gyalázó film rendezőjének fejére.

MTI - Gulam Ahmed Bilur vasútügyi miniszter 100 ezer dollárt (csaknem 22 millió forint) ajánlott fel az általa "istenkáromlónak" nevezett filmkészítő megöléséért. Bilur a szélsőséges iszlamista tálibokat és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatot is felszólította, hogy csatlakozzon ehhez a "nemes ügyhöz".

"Ez nem a kormány álláspontja, teljesen elhatárolódunk tőle" - jelentette ki Rádzsa Parvíz Asraf miniszterelnök szóvivője.

Az amerikai külügyminisztérium egy tisztségviselője útján üdvözölte az elhatárolódást.

Pakisztánban szombaton újra ezrek vonultak az utcákra, hogy tüntessenek az iszlámellenes amerikai film ellen, a tiltakozások rendbontás nélkül értek véget, szemben a pénteki, Karacsiban és Pesavarban lezajlott több tízezres erőszakos megmozdulásokkal, amelyekben 23 ember halt meg, és több mint kétszáz megsebesült. Ez a két incidens követelte a legtöbb áldozatot azóta, hogy A muszlimok ártatlansága című, Mohamed prófétát és az iszlám vallást gyalázó amatőr amerikai videofilm 11 napja felkerült a világhálóra.