A Magyarországi Iszlám Tanács elítéli az iszlám vallás, Mohamed próféta és a muszlimok elleni amerikai filmet, de ezzel együtt az Egyesült Államok külképviseleteivel szembeni támadásokat is - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

MTI - Líbiai iszlám szélsőségesek múlt kedden este támadták meg az Egyesült Államok konzulátusát Bengázi városában. A támadásban meghalt Christopher Stevens amerikai nagykövet, a konzulátus három munkatársa és több líbiai őr. A támadást tiltakozásnak szánták egy Egyesült Államokban készült iszlámellenes film miatt. A muszlimok ártatlansága című filmben a muzulmán hívők szerint Mohamed prófétát gyalázzák. A film miatt még múlt pénteken is tüntetések voltak szerte a muzulmán világban, ezek közül több erőszakba torkollott.
A Magyarországi Iszlám Tanács a közleményében - amelyet a szervezet egyik tagjaként megjelölt Magyarországi Muszlimok Egyháza juttatott el az MTI-hez - azt írta: mélységesen elítélik az Amerikai Egyesült Államokban készült filmet, amely heves Amerika-ellenes reakciókhoz és támadásokhoz vezetett. Véleményük szerint a film célja az iszlám vallás, Mohamed próféta, valamint a világon élő mintegy 1,5 milliárd muszlim megsértése volt. Úgy vélik, a "leplezetlen támadás" nyilvánvalóvá teszi az iszlamofób és rasszista csoportok tevékenységének felerősödését. A nyilatkozatban leszögezték: elvetik a diszkrimináció és az erőszak minden formáját és kiállnak az emberi szabadság mellett, amely azonban nem lehet mások sértegetésének, megalázásának és bántalmazásának eszköze.
"Elítéljük a sértő és hazug filmet, és elítéljük az Egyesült Államok külképviseletei elleni támadásokat, s határozottan kijelentjük, hogy az nem egyeztethető össze az iszlám tanításaival és szellemiségével" - tették hozzá.
A szervezet felszólított minden muszlimot, tartózkodjon az erőszak minden formájától, illetve sem szóban, sem pedig írásban ne vádoljon ártatlan embereket nemzetiségi vagy vallási hovatartozásuk miatt, hiszen a film készítői ismeretlenek, s eddig nem vállalták a nyilvánosságot.
"A Magyarországi Iszlám Tanács felszólít minden jó, béke- és igazságszerető erkölcsös embert, hogy sorakozzon fel az igazságtalanság és erkölcstelenség erőivel szemben, és lépjen fel ellenük minden lehetséges békés és törvényes eszközzel - zárul a nyilatkozat, amely szerint a tanács tagja a Magyarországi Muszlimok Egyháza mellett a Magyar Iszlám Közösség.