(MTI) - A kulturális örökség napjai keretében Jász-Nagykun-Szolnok megyében a hét végén Jászberényben és Szolnokon kínálnak kulturális programokat az érdeklődőknek.

A Jászság fővárosában a régi mozik és alkotások világába invitálják képzeletbeli utazásra a filmbarátokat. A Hamza D. Ákos képzőművész és filmrendező gyűjteményét őrző intézményben szombaton 16 órától bevezetésként a jászberényi mozik történetét eleveníti fel előadásában Kiss Erika helytörténeti kutató, újságíró.
A Hamza D. Ákos filmrendezői munkásságát bemutató gyűjteményben Gurzó K. Enikő muzeológus tart tárlatvezetést, majd zárásaként a művész 1943-ban készített Ördöglovas című filmjét vetítik le, amelynek főbb szerepeiben Benkő Gyula, Fényes Alice és Kiss Manyi látható.
Szolnokon, a Damjanich múzeumban szombaton 9 és 17 óra között az állandó kiállítások ingyenesen tekinthetők meg. Vasárnap 9 órakor a múzeum restaurátor műhelye megnyitja ajtaját a régészet kedvelői előtt, 10 órától pedig kézműves foglalkozásokra várják a gyerekeket. Ezzel párhuzamosan tárlatvezetést tartanak az olimpiai játékokon szereplő szolnoki sportolókról megemlékező kiállításon.
Vasárnap délelőtt folyamán még egy városi felfedező "tekergés" várja mindazokat, akik Szolnokot jobban, más oldaláról is szeretnék megismerni, végül 14 órától kerékpáros túrán a település templomait lehet vezetéssel felkeresni. A kétkerekűvel útnak indulóknak a találkozó az újvárosi Szentlélek templomnál lesz.