Először tartja Kelet-Közép-Európában éves konferenciáját az Európai Klinikai Sejtanalízis Társaság (ESCCA). A rangos nemzetközi tanácskozás és a vele egy időben rendezett szakmai kurzusok a világ minden tájáról érkező majd négyszáz résztvevőjét Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke köszöntötte megnyitó beszédében.

Az orvosi diagnosztika jelentőségét hangsúlyozó és a tudományterületen tapasztalható technikai fejlődés gyorsaságát méltató felszólalásában az MTA elnöke felidézte azokat a beszélgetéseket, amelyeket Damjanovich Sándor akadémikussal, a hematológiai és immunológiai betegségek okozta elváltozásokat vizsgáló klinikai citometria nemzetközi szaktekintélyével, az úgynevezett áramlási citometria kutatásának hazai bevezetőjével folytatott. Pálinkás József reményét fejezte ki, hogy az áramlási citometriában alkalmazott modern eszközök további felismerésekre és új eljárási módszerek kidolgozására ösztönzik a kutatókat.    

Kappelmayer János Forrás: Debreceni EgyetemA magyar tudomány, valamint a hazai innováció erős alapjait emelte ki köszöntőjében Kappelmayer János, az MTA doktora, a Debreceni Egyetem Klinikai Biokémiai és Molekuláris Patológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára. "Önök magyar találmányt használnak, amikor a számítógépükön dolgoznak, vagy amikor jegyzetelnek a golyóstollukkal" – emlékeztette a konferencia résztvevőit. A professzor szerint a citometria is azon tudományterületek közé tartozik, amelyen az elmúlt évtizedekben számos magyar kutató járult hozzá fontos felfedezéseivel a technológia és a diagnosztikai alkalmazások fejlődéséhez: "Ami ma még felfedező kutatás, az holnap már akár a gyógyítást segítő teszt lehet.

***
Az Európai Klinikai Sejtanalízis Társaság (European Society of Clinical Cell Analysis, ESCCA) elődjét az European Working Group on Clinical Cell Analysist (EWGCCA) 1996-ban hozták létre. Alapítói között van Jánossy György, az MTA külső tagja és Kappelmayer János, az MTA doktora. A szervezet 12., budapesti konferenciájának előadói a klinikai áramlási citometria legjelesebb nemzetközi szakértői. A rangos tudományos tanácskozáson előadást tart Sarkadi Balázs és Falus András akadémikus is.