Debrecen – A tavalyi, 16-18 ezres látogatottságot hozta a II. Debreczeni Zamat Pálinka és Pároskolbász Fesztivál, amely csütörtöktől vasárnap délutánig tartott az egyetem főéülete előtt. 

Az esténként hangulatos koncerteket is kínáló, napközben ingyenes, ám 17 órától belépti díj köteles gasztrorendezvényen a legismertebb debreceni éttermek kínálták zömében magyaros ételeiket. Ugyanakkor hiába remekelnek a szakácsok, ha a vendégek erszénye – hallhattuk egy tapasztalt vendéglátóstól – évről-évre érezhetően vékonyabb. Nem is annyira a forgalom miatt fontos, hogy itt legyünk – folytatta –, hiszen az árainkat is igyekeztünk a lehető legalacsonyabbra venni, inkább a reklámérték az, ami számít. 

Egy pálinkással beszélgetve az csúcsosodott ki, hogy a Zamatot szinte kizárólag a jómódúaknak állt lehetőségében kiélvezni. – Rengeteg embert ismerek Debrecenben, de szinte csak tehetőst szolgáltam ki, a kispénzűek távol maradtak, ami érződik a pálinkások bevételén. Volt, aki a tavalyi forgalmának csak a felét hozta, míg nálunk inkább a „lehetne jobb is” tétele jött be – mondta a Naplónak, hozzátéve: a vendégek elsősorban az erős, férfias pálinkákat keresték. 

A főszervező, Miklósvölgyi Péter alapvetően elégedett az idei Zamattal; csütörtökön az időjárás „megfogta” őket, de pénteken és szombaton nagyon szépen fogytak a jegyek. – Magam is szembesülök a fizetőképes kereslet érezhető csökkenésével. Kinek az étel, kinek az ital fontosabb, de persze, életszerű, hogy többen lehetnek, akik inkább egy kiadós vacsorát favorizálnak – reagált az előbbiekre. Ő maga egyébként úgy látja, hogy a vendégek számára nagyon fontos a körítés, a díszlet. Vagyis amelyik vendéglátós többet fordított a megjelenésre, annál az a rendelésekben is visszaköszönt. A Zamat legjobb debreceni párosával a zsűri döntése alapján a Barabás Étterem büszkélkedhetett. HBN-RaL