1962-ben a helyi lakosok széles körű összefogásával épült a DMK Csapókerti Közösségi Ház. A csapókertiek szó szerint maguk építették a házat önkéntes munkában és később megtöltötték élettel, művelődési kisközösségeket, civil szervezeteket hoztak létre. Az építkezéshez szükséges anyagokat a helyi tanács biztosította. 
1990-ig Horváth Árpád Művelődési Háznak hívták az intézményt.
A ház státusza az 50 év alatt nem változott: a csapókertiek ma is magukénak érzik, fontos helyszíne a helyi közösségnek. A DMK Csapókerti Közösségi Ház célja, hogy hozzájáruljon egy egészséges és emberléptékű környezet kialakításához, a társadalmi szolidaritás erősítéséhez a Csapókertben, ahol a szomszédsági kapcsolatok jól működnek és mindenki megtalálja a számára szükséges szociális, kulturális és közösségi szolgáltatásokat, vonzó és érdekes szabadidős programokat. Az intézményben csaknem 30 civil szervezet és kisközösség talált otthonra. 2012. július 1. óta a Debreceni Művelődési Központ tagintézményeként működik.

1994-ben alakult meg a Közösségi Házban „A Ház Baráti Köre”, mely 2007 óta Csapókerti Baráti Kör Közhasznú Egyesületként működik. A nonprofit szervezet célja a városrész közösségi, közművelődési életének szervezése, a Csapókertben működő civil kezdeményezések támogatása, a non-profit szervezetek tömörítése, érdekképviselete. Együttműködnek a DMK Csapókerti Közösségi Ház vezetésével, beleszólhatnak az intézmény stratégiájának, szakmai tevékenységének kialakításába.
Az egyesület 2009-ben programot indított a csapókerti Liget tér fejlesztésére, melynek eredményeként folyamatosan szépül a park. A Liget tér egy szegletébe a helyi meghatározó civilek emlékére fákat ültettek.
A jubileum alkalmából a Csapókerti Baráti Kör Közhasznú Egyesület a DMK Csapókerti Közösségi Házzal karöltve novemberben egy kiadványt jelentet meg, amelyben összegyűjtik a helyiek visszaemlékezéseit. Keresik az 50 évvel ezelőtti építkezés résztvevőit, akik szívesen megosztanák élményeiket. Ezen kívül szeretnének felkutatni családi fotókat, valamint 50 évvel ezelőtt készült vagy akkoriban használt tárgyakat is, amelyekből kiállítást rendeznek ősszel a DMK Csapókerti Közösségi Házban.

A civil szervezet szeptember 15-ig várja a jelentkezéseket, anyagokat, az intézmény történetét feldolgozó írásokat, fotókat, e-mailben: csbkke@gmail.com címen, vagy telefonon a 70/2001432 mobilszámon, illetve augusztus 21-től személyesen a DMK Csapókerti Közösségi Ház információjában hétköznapokon 9.00 – 17.00 között.

Az „50 éves a DMK Csapókerti Közösségi Ház” ünnepi sorozat rendezvényei

április 11. - a Város Napja gyermek és ifjúsági képzőművészeti és mobilfotós pályázat egyik témája "Az én Csapókertem".  A legjobb alkotásokat, fotókat megjelentetjük a készülő 2. Csapókerti Kalendáriumban.

június 9. - "50 év - 50 virág" közös szabadtéri varrás a Csapókerti Református Templom kertjében a Bokréta Foltvarró Kör és a Csapókerti Népi Díszítőművészeti Kör együttműködésével. Az itt készült virágok egy közös képpé állnak össze, mely végleges helyére - a közösségi ház előterébe - szeptember 15-én kerül.

szeptember 15. - VIII. Szomszédsági nap a Csapókert szomszédság és a csapókerti önkéntesek legnagyobb ünnepe a közösségi házban működő valamennyi közösség részvételével.

szeptember 29. - október 01. - Kertészeti kiállítás és Kaktuszok, pozsgások fotókon kiállítás, valamint kertészeti szakmai nap a Csapókerti Kertbarát Körrel és a Magyar Kaktusz és Pozsgás Társasággal együttműködve.

november 9. - A 2. Csapókerti Kalendárium bemutatása és „ A Csapókert régen és ma családi fotókon” – kiállítás.

december - "50 éves tárgyak" kiállítás.

Az ünnepi rendezvénysorozat része az idén immár nyolcadik alkalommal megrendezendő Szomszédsági Nap. A rendezvény a csapókerti önkéntesek legnagyobb ünnepe, helyi közreműködőkkel, a közösségi házban működő valamennyi közösség részvételével. A VIII. Szomszédsági nap megrendezésével hagyományosan kapcsolódunk a Kulturális Örökség Napjai országos rendezvénysorozathoz. Társrendező a Csapókerti Baráti Kör Közhasznú Egyesület.

A VIII. Szomszédsági Nap időpontja: 2012. szeptember 15. (szombat) 15.00 – 22.00
Helyszín: a DMK Csapókerti Közösségi Ház előtti utcaszakasz, a Süveg utca, Mátyás király utca és Gábor Áron utca közötti rész. Rossz idő esetén a Közösségi Ház épülete. (4033 Debrecen, Süveg u. 3.)

Tervezett program

KULTÚRHÁZAK.HU – Kulturális Örökség Napjai
DMK Csapókerti Közösségi Ház és Csapókerti Baráti Kör Közhasznú Egyesület rendezésében

2012. szeptember 15. 15.00 – 22.00
VIII. Csapókerti Szomszédsági Nap – 50 éves a DMK Csapókerti Közösségi Ház
Debrecen, Süveg utca

Színpad
15.00 – 18.30
Előadó-művészeti csoportok műsora

Süveg utca
15.00 – 19.00
Bolhapiac Szőlőpréselés hozott szőlőből! – Kézműves foglalkozások – Zsonglőr-iskola
Tanácsadások: kertészeti – gombahatározás – közbiztonsági – szomszédsági önkéntes – önkéntes lehetőségek
Tornázzunk közösen! Aerobik, zumba, capoeira bemutatók

Közösségi Ház udvara
15.00 Slambucfőző verseny a Csapókerti Közművelődési Egyesület szervezésében
Nevezés a helyszínen!

Színpadon és színpad előtt
18.30 50 éves a DMK Csapókerti Közösségi Ház
19.30 – 22.00 Utcabál a Club 67 zenekarral

Mesekönyv és tanszer gyűjtés a Kamilla Családok Átmeneti Otthona (Db., Vámospércsi út 57.) gyermeklakói számára! 1-18 éves gyermekek számára gyűjtünk mesekönyveket, ifjúsági regényeket, ceruzát, tollat, füzetet, radírt stb. a rendezvény ideje alatt és azt követően szeptember 21-ig a közösségi házban. Az adományokat a CSBKKE gyűjti és adja át a Kamilla Otthonnak.

Közreműködő szervezetek
Bokréta Foltvarró Kör – Csapókerti Gombász Klub – Csapókerti Kertbarát Kör – Csapókerti Közművelődési Egyesület – Csapókerti Népi Díszítőművészeti Kör – Csapókerti Pávakör - Csapókerti Süveg Citerakör – Csapókerti szomszédsági önkéntesek – Debrecen-Csapókerti Postagalambsport Egyesület – Debreceni Magyarnóta Egyesület – Életfa Idősek Klubja – Életfa Önkéntes Centrum / Életfa Segítő Szolgálat Egyesület – Főnix Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttes – Kenguru Akrobatikus Rock and Roll Táncsport Egyesület – Kertségi Polgárőr Szervezet – ORT-IKI Független Művészeti Egyesület – Papp Sándor gitárművész és tanítványai

Támogatónk: Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata