Szektorközi együttműködés a vidék fejlesztéséért címmel a KultúrÁsz Közhasznú Egyesület és a Debreceni Művelődési Központ vidékfejlesztési témájú fórumot és műhelymunkát szervez augusztus 28-án (kedden) 10.30-tól a DMK Belvárosi Közösségi Házában (Kossuth u. 1.).
 
A vidékfejlesztéssel kapcsolatos pályázati lehetőségek nagyon széles körűek, az önkormányzatok, az állami intézmények (iskolák, könyvtárak, művelődési házak, szociális intézmények stb.), a civilek és a vállalkozások egyaránt részt vehetnek benne - most azonnal (szept. 30. a következő pályázati határidő), valamint 2020-ig folyamatosan. A jelenlegi vidékfejlesztési fórumon gyakorlatorientáltan mutatják be ezeket a pályázati lehetőségeket, majd ezután, akiket a téma mélyebben érdekel, műhelymunka keretében ismerhetik meg, hogyan kell elkészíteni egy vidékfejlesztési pályázatot. Felhívják a figyelmet a lehetséges hibákra, egyéni és kiscsoportos tanácsokat adnak. Mivel ezek igen egyszerű pályázati formák, így a tapasztalatok szerint, ha valaki részt vesz a műhelymunkában, akkor azt követően egyedül is meg tud írni - 1-2 nap alatt - szervezetének egy pályázatot, amellyel 0,5-3,5 millió Ft közötti összeget nyerhet vidékfejlesztési projektötleteihez.
 
A projektötletek a vidékfejlesztéshez kapcsolódhatnak. Így például: a növény- és állattenyésztés hagyományaihoz, megújításához, a biogazdálkodáshoz, rendezvények szervezéséhez (gasztronómiai, hagyományőrző, energiagazdálkodási rendezvények stb.), állásbörzékhez, a vidék elhelyezkedési esélyeinek javításához, képzésekhez, mintagazdaságok bemutatásához, kutatásokhoz stb. A fórum és műhelymunka keretében számos példát bemutatnak, amivel remélik, hogy minden résztvevőt hozzásegítenek saját projektötlete kitalálásához.
Takács Hajnalka