A kortárs filmművészet megújulásában kiemelkedő szerepet játszó alkotónak járó Jaeger-LeCoultre-díjjal tüntetik ki Spike Lee-t az augusztus végén megnyíló velencei filmfesztiválon.

MTI - Az amerikai független filmes Michael Jacksonról készített Bad 25 című filmjével érkezik a Lidóra, és versenyen kívül vetítik a fesztivál programjában.

"Spike Lee bátor, kreatív szellem, merész és maró hatású filmek alkotója, akinek munkái jó értelemben véve gyakran kiszámíthatatlanok és provokatívak. Olyan filmek, amelyek rábírnak minket korábbi előítéleteink és prekoncepcióink újragondolására" - méltatta a filmest Alberto Barbera, a fesztivál művészeti igazgatója.

Lee augusztus 31-én veheti át a Jaeger-LeCoultre Glory to the Filmmaker elnevezésű díjat, amelyet korábban olyan filmesek kaptak meg, mint Takesi Kitano, Abbasz Kiarosztami, Agnes Varda, Sylvester Stallone, Mani Ratnam és legutóbb Al Pacino. Az elismeréssel a filmfesztivál a kortárs filmművészet megújításában kiemelkedő szerepet jásztó alkotókat tünteti ki.

A Bad 25 című dokumentumfilm Michael Jackson Bad című albumának 25. évfordulóját állítja a középpontba. Lee többször dolgozott együtt az énekes sztárral, két klipjét is ő rendezte: 1997-ben a They Don't Care About Us, 2009-ben a This Is It című számhoz forgatott zenés videót.

Lee a velencei mustra visszatérő vendége, eddig nyolc alkalommal vett részt a fesztiválon.

Az augusztus 29. és szeptember 8. között megrendezésre kerülő 69. velencei filmmustrán olasz rendezőt is díjaznak munkásságáért: Francesco Rosi olasz rendező Arany Oroszlán-életműdíjban részesül. Barbera a Kezek a város felett alkotójáról korábban azt mondta: "kitörölhetetlen jegyet hagyott az olasz filmgyártás történetén".