Augusztus 10-én és 12-én neves külföldi és magyar operaénekesek közreműködésével, fél-szcenírozott formában kerül színre Puccini egyik legnépszerűbb operája, rendhagyó látvány-technikával a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Puccini legszebb operameséje Turandot kegyetlen és megközelíthetetlen lényét, a szerelem beköszöntével érző, szerelmes nővé, emberré válását meséli el. Az átokkal sújtott hercegnő és a találós kérdését megfejtő herceg egymásra találása az egyik legszebb történet, amely nem csak az operakedvelők körében ismert.

A Budapesti Nyári Fesztivál idei nagy operabemutatója eredeti, olasz nyelven, magyar felirattal kerül színre a Margitszigeten, koncertszerű formában, különleges látvánnyal.

Turandot szerepében Lukács Gyöngyi, a Magyar Állami Operaház magánénekese látható, aki a világ számos operaházának állandó vendégművészeként olyan világsztárokkal énekelt együtt, mint Plácido Domingo, Samuel Ramey, Leo Nucci, Dolora Zajick vagy José Cura.

Kalaf szerepében Rubens Pelizzari olasz tenor először lép a magyar közönség elé. A Veronai Aréna állandó vendége Wiesbadenben énekelte először Kalaf szerepében az operairodalom legismertebb áriáját, a Nessun Dormát.

„Gyönyörű feladat egy hőstenornak, igazi öröm énekelni” – nyilatkozta a Szabad Tér Színháznak a jövő héten a Margitszigetre érkező énekes. „Puccini, amikor ezt az áriát írta, utat talált az emberek szívéhez. Hangjegyeivel a lélek legmélyebb rezdüléseit is megszólaltatja” – mondja a Puccini- és Verdi operákban népszerűvé vált tenor. A koncertszerű előadásmód Pelizzari szerint egyértelműen az előadásmódra, az egyes zeneszámokra, az énekes személyiségére, az „opera lelkére” irányítja a figyelmet, és még jobban érvényre juttatja a zene dramaturgiáját, a dallamok szépségét, kifejezőerejét – ezért is várja különösen a magyar művészekkel és közönséggel való első nagy találkozást.

Az olasz sztárénekes budapesti fellépése után újabb Turandot-bemutatóra készül Tokióban, Zubin Mehta vezényletével.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad előadásában közreműködik a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, a Debreceni Csokonai Színház énekkara, valamint a Bányai Júlia Általános Iskola énekkara. Vezényel Kesselyák Gergely. Jelmeztervező Olekszandr Bilozub. Az opera Anger Ferenc rendezésében kerül színre, a Szabad Tér Színház vállalkozásában.