Megtette a megfelelő intézkedéseket a kormány, hogy javuljanak a vidékfejlesztési támogatások kifizetései - reagált Font Sándor az Állami Számvevőszék tegnapi, elmarasztaló jelentésére.

Font Sándor meglátása szerint hazánk még mindig jobban áll az uniós pénzek lehívásában, mint a többi tagállam - olvasható a Magyar Hírlapban.

Nem állunk rosszul a vidékfejlesztésre szánt támogatási összegek kifizetésével más uniós államokhoz viszonyítva, mások ugyanis főként a közvetlen kifizetésekre koncentráltak, és alig használtak fel célzott pénzeket - vélekedett tegnap Font Sándor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke, reagálva az Állami Számvevőszék (ÁSZ) tegnap közölt jelentésére, elmondta: a kormány már az ÁSZ-vizsgálat előtt górcső alá vette a támogatások kifizetésének rendszerét, észlelte a hiányosságokat, és megtette a megfelelő intézkedéseket. Elmondása szerint az év első félében - köszönhetően a meghozott intézkedéseknek - a kifizetések aránya az idén huszonnyolc, a források lekötése pedig hetven százalékra emelkedett. Mindemellett csökkent a pályázatok elbírálási ideje, a korábbi, általánosságban több mint egyéves időről fél évre szűkült.

A politikus ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy súlyos terhet örökölt a kormány az előző, szocialista kabinettől: az egyes pályázatoknál ugyanis szabálytalanságok sorozatát tárták fel - elsősorban a LEADER-szervezeteknél. ,,A jövő év végén befejeződik az unió most zajló pénzügyi ciklusa, ezért a források lekötésének és kifizetésének arányán is javítani kell" - mutatott rá. Orbán Viktor miniszterelnököt idézve kijelentette: Magyarország az európai uniós pénzalapban pénzt nem hagyhat. ,,Bízom abban, hogy 2014 után a vidékfejlesztési pénzeket, az eddigi tapasztalatainkat alapul véve, hatékonyabban tudjuk majd felhasználni, mint az előző költségvetési időszakban" - tette hozzá.