Több száz rajongó gyűlt össze Marilyn Monroe sírjánál egy Los Angeles-i temetőben, hogy megemlékezzen a hollywoodi legenda halálának 50. évfordulójáról.

MTI - A színésznő emlékét ápoló rajongói klubok az elmúlt héten számos rendezvényen idézték fel idoljuk pályafutását, és az eseménysorozat végül a Westwood Village Memorial Parkban, Monroe végső nyughelyénél tartott ceremóniával zárult helyi idő szerint vasárnap.

A rajongók mellett a díva barátai és rokonai is lerótták tiszteletüket az 1962. augusztus 5-én elhunyt színésznő emléke előtt, akinek halálát altató-túladagolás okozta.

Mivel a megemlékezéshez igénybevett terem túl szűkös lett volna, a temető fái között egy fehér sátrat állítottak fel a kiszorult tömegnek, amely kivetítőn követhette a ceremóniát. "Igazi ikon volt. Nem hiszem, hogy az emberek egyáltalán komolyan vették. Pedig ő valóban komoly színésznő volt" – mondta el az oklahomai Tulsából érkezett Debbie Elder, aki 25 éve tartozik a legenda rajongói közé. Mint hozzáfűzte: legjobban a színésznő ruháit szereti. "Senki sem tud úgy viselni egy ruhát, ahogy ő tudott. Annyira szexi volt" – idézte fel.

Monroe sírját virághalmok, a róla készült fotók és a hozzá szóló üzenetek, levelek borították el. A szertartáson számos Monroe-hasonmás – férfi és nő – is megjelent.

A rajongók az elmúlt héten bejárták Hollywoodnak azokat a nevezetes pontjait, amelyek szerepet játszottak a színésznő életében.

Christina Platchett, aki szintén részt vett a "zarándoklaton", elmesélte, hogy nem tud betelni Monroe filmjeivel, újra és újra végignézi azokat, képtelen a színésznőről levenni a szemét. Mint fogalmazott: ma is élnek gyönyörű nők és színésznők, de senki sem érhet Marilyn nyomába.

Az évfordulón Monroe pályafutását és életét kiállítások is felidézik. A londoni Getty Images Galéria Monroe fotóiból rendezett tárlatot, a Los Angeles-i Hollywood Múzeum pedig a díva ruhakölteményeit, személyes kozmetikumait, jegyzetekkel ellátott forgatókönyvpéldányait is bemutatja.