Magyar a lovasúr: Berki Krisztián a lólengés olimpiai bajnoka, egyben London harmadik magyar olimpiai aranyérmese Szilágyi Áron és Gyurta Dániel után. A lólengésdöntőben döbbenetesen szoros verseny volt Berki és a brit Louis Smith között, mindkét szerspecialista 16.066 pontot kapott gyakorlatára, de a jobb kivitelezési érték (9.166 a 9.066-tal szemben) döntött, Berki Krisztián a lehető legkisebb különbséggel lett aranyérmes. Hidvégi Vid rontott gyakorlatában, leesett a szerről, így a nyolcadik helyen zárt. Férfi talajon a kínai Cou Kaj, női ugrásban a rontó, fenékre huppanó McKayla Maroney-t megelőző román Sandra Izbasa győzött. Berkié a magyar tornasport történetének tizenötödik olimpiai aranyérme. 

Néhány perces csúszással vonultak be a lólengésfinálé résztvevői, Berki Krisztián úgy, mint maga Fekete Kéz – kesztyűbe bújtatott kézzel integetett a közönségnek, mely óriási üdvrivalgással fogadta a brit Louis Smith-t, aki hazája első olimpiai tornaaranyérmét szerezhette volna meg.

Elsőként a döntőbe a második legmagasabb pontszámmal bekerült, francia Tommasone lépett a szerhez – a német Chusovitina után ő volt a második tornász vasárnap, aki szülőként jutott be olimpiai fináléba! A francia jól hajtotta végre a gyakorlatot egészen a végéig, amikor megingott és elbizonytalanodott, elrontotta a leugrását – ez meglátszott végrehajtási pontszámán is, 9 alattit kapott, összességében pedig 15.141-et. 

Az olasz Busnari, a lólengésmezőny doyenje elégedetten csapott öklével a levegőbe, meg is volt rá minden oka, 15.400-zal átvette a vezetést – ezzel többé-kevésbé biztossá vált, hogy Tommasone éremesélyeinek lőttek.

Harmadikként Hidvégi Videt szólították 6.6-os anyagerősségű gyakorlatával, a magyar tornász egy hiba után leesett a szerről – sajnos ez elég is volt ahhoz, hogy esélyei elszálljanak. Hidvégi gyakorlatára 14.300-at kapott (a kivitelezési pontszám mindössze 8.000 volt), ezzel a harmadik helyre került három versenyző után.

A brit Whitlock nem számított éremesélyesnek, de stabilan végrehajtotta gyakorlatát, a hazai szellő is kicsit megnyomta, 15.600-zal az élre ugrott! Ez akár még bronzot is jelenthetett.

Ötödikként lépett a lóhoz Berki Krisztián, a regnáló világbajnok. Most nem hibázott, sorra hajtotta végre rendkívüli erősségű, 6.9-es gyakorlatának elemeit, gyönyörűen dolgozott a szeren, ezzel pedig megadta magának az aranyesélyt. Felszabadult mosollyal zárt, a következő lépés a bíróké volt: 16.066-ot kapott, az összes lólengésgyakorlat között a legmagasabbat addig az olimpián! 6.9-es nehézségi értéke mellé pazar, 9.166-os kivitelezési pontszámot kapott, ez pedig egy holtverseny esetén sorsdöntő is lehetett.

Az ukrán Nakonecsnij 14.766-tal az ötödik helyre jött be, ezzel biztossá vált, hogy Berki Krisztián már érmes. Az orosz Beljavszkij sem számított veszélyesnek, lévén nem valódi szerspecialista – 14.733-at kapott.

Óriási ováció fogadta Louis Smith-t, aki utolsóként, óriási teher alatt lépett a lóhoz. Első elemei simán megvoltak, szépen, erősen dolgozott, nem követett el látványos bakit, viszont dinamikája, gyorsasága nem volt tökéletes. Megcsinálta leugrását is, Berki (és mindenki más) drukkolhatott az aranyért, mely a bírók kezébe került.Smith ugyanannyit – 16.066-ot kapott, de Berki magasabb kivitelezési pontszáma döntött – BERKI KRISZTIÁN LETT LONDON HARMADIK MAGYAR OLIMPIAI BAJNOKA!

Lólengésben Berki előtt Pelle István (1932), Magyar Zoltán (1976, 1980) és Borkai Zsolt (1988) nyert a magyarok közül olimpiai bajnoki címet.

„Nagyon jól éreztem magam, túl vagyunk rajta, megcsináltuk! Pont akkor sikerült jól minden, amikor nagyon kellett. Most a döntőre minden sikerült – nagyon boldog vagyok, hiszen nagyon nehéz dolgom volt. Le a kalappal a brit versenyzők előtt, ekkora hazai közönség előtt így dolgozni – rajtuk nagyobb nyomás volt” – értékelt az olimpiai bajnok Berki.

„A bemelegítés során többször megcsináltam hiba nélkül a rontott elememet. Akkor jó volt, azt sem éreztem, hogy izgultam volna, a napom tulajdonképpen még jobban is sikerült, mint a selejtezőn... Krisztián gyakorlata után már biztos voltam benne, hogy ez meglesz! Fantasztikus volt a hangulat, köszönöm a szurkolóknak, úgy éreztem magam, mint egy kézimeccsen" – mondta Hidvégi Vid a vegyes zónában.