Nagyszabású kiállítás kezdődik pénteken a kölni Wallraf Múzeumban, mely az európai modernizmus egyik legkiemelkedőbb kiállítását, az 1912-ben megrendezett Sonderbund kiállítást idézi meg.

Mintegy 100 évvel ezelőtt Köln adott otthont a modernizmus egyik legfontosabb tárlatának, a Sonderbund Kiállításnak. 173 művész 577 festményét és 57 szobrát mutatták be 1912 nyarán bepillantást nyújtva a kor legfrissebb művészeti irányzataiba a posztimpresszionizmustól a német expresszionizmusig. A kiállítás nagy művészek egész csoportját vonultatta fel, hiszen többek között Cézanne, Gaugin, Munch, Picasso, van Gogh, Nolde és Schiele is bemutatta műveit – írják ajánlójukban a szervezők.

A kölni Wallraf Múzeum most a Sonderbund Kiállítás 100 éves évfordulóját ünnepli egy retrospektív tárlattal. A december 30-ig megtekinthető kiállítás méltón tekint vissza a Sonderbund-ra és hangsúlyozza annak forradalmi jellegét, mely a 20. század hajnalán meghatározta a művészetet. Az érdeklődők több mint 100 olyan mesterművet tekinthetnek meg, melyek az eredeti kiállításon is jelen voltak. 

Az 1912 – Modern misszió olyan nagy művészek remekműveit vonultatja fel, mint Cézanne, Gaugin, Picasso vagy van Gogh.