Befejeződött az Európa Belvárosa Program a főváros VIII. kerületében; a projekt részeként mintegy kétmilliárd forintot fordítottak egyebek mellett közterületek megújítására és a kiskereskedelem élénkítésére.

(MTI) - A józsefvárosi önkormányzat közölte, hogy a két éve a Palotanegyedben indult kulturális gazdaságfejlesztési programot 900 millió forinttal támogatta az Európai Unió, a fennmaradó részt az önkormányzat fizette. A belső-józsefvárosi területeken 1600 négyzetméter sétálóutcát és mintegy 11 ezer négyzetméter csillapított forgalmú utcát alakítottak ki.

Az útépítések mellett 50 fát ültettek el, 30 kerékpártárolót helyeztek ki és öt épület kapott díszkivilágítást - ismertette a kerület, hozzátéve, hogy a műszaki kivitelezést a negyedben élő civilek csoportja is ellenőrizte és folyamatosan kikérték a lakosság véleményét is a fejlesztések kapcsán.

A kulturális projektek között említették a több ezres látogatottságú rendezvényeket, így a Palotanegyed Fesztivált, a Tudományfesztivált, a Világtáncfesztiválokat és az idén harmadik alkalommal rendezett Főzdefesztet.

Az önkormányzat jelezte, még nincs vége a fejlesztéseknek sem: a civil szervezetekkel közösen megkezdték az új forgalmi rend kidolgozását, amelynek kialakítása után csökkenhet a negyedet terhelő forgalom. Hozzátették azt is, hogy az októberben a Horánszky utca 13. szám alatt H13 néven inkubátorház és diákcentrum nyílik.