Tegnap délelőtt Gulyás Gábor nemzeti biztos, a Műcsarnok igazgatója, és Bachmann Bálint építész, a Magyar Pavilonban megvalósuló kiállítás kurátora tartottak sajtótájékoztatót a Műcsarnokban a 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállításon való magyar részvételről.

Gulyás Gábor nemzeti biztos 2011 októberében írt ki pályázatot a Magyar Pavilon kiállítására. Az építészekből, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Műcsarnok képviselőiből álló héttagú zsűri februárban meghozott döntése értelmében 2012-ben Bachmann Bálint és Markó Balázs Spacemaker című projektje képviseli Magyarországot a Velencei Építészeti Biennálén.

Gulyás Gábor a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy idén minden eddiginél többen, 12-en pályáztak, s hogy a zsűri egyhangúlag döntött a Spacemaker mellett. A nemzeti biztos fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumából a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül érkező 40 millió forinton túl az MVM Magyar Villamos Művek Zrt., mint kiemelt szponzor 5 millió forint támogatást adott.

Bachmann Bálint a kiállítás kapcsán elmondta, hogy a Magyar Pavilonba kerülő 560 darab, egységesen 21x21 cm-es alumíniumlapra tervezett, fehér színű építészeti modell a hazai és főként környező országok felsőoktatási intézményeiből érkezett a kurátorok meghirdette modellpályázatra. A makettekből összeálló installáció modell-erdőként helyezkedik el a teljesen letisztult, természetes fénnyel megvilágított pavilonban. A nagyszabású installációt a Műcsarnok diákok számára kiírt Tér-Kép pályázatának legjobb makettjei, valamint Kelle Antalnak a geometrikus és az organikus formák átjárhatóságának kérdését felvető szoborinstallációi egészítik ki.

A sajtótájékoztatón élőben kapcsoltuk a velencei Magyar Pavilont, ahol Markó Balázs, a kiállítás tervezője számolt be a munkálatok állásáról, és hangsúlyozta, hogy mindaz, ami itt látható, csak a jéghegy csúcsa, és a projekt nem jöhetett volna létre a magyar építészet és az építészeti oktatás hátországa nélkül. A Velencében dolgozó építész doktoranduszok kiemelték, hogy a lassan végéhez közeledő munkálatok legnagyobb élménye az „együttépítés” volt.

A 13. Velencei Nemzetközi Építészeti Kiállítás a jövő héten, augusztus 27-28-án várja a sajtó munkatársait, majd augusztus 29-én, szerdán a nagyközönség számára is megnyitja kapuit.

A sajtóanyag és képek a csatolmányban találhatók.

Üdvözlettel:
CSEJDY Réka
Sajtó és PR / Press and PR
MŰCSARNOK / MÉLYCSARNOK / ERNST MÚZEUM
e-mail: rcsejdy@mucsarnok.hu
tel: (+36-1) 460 7017
mobil: (+36) 30 444 5320