A korábbi évek hagyományaira építve 2012-ben is megrendezik a szeptemberi szezonnyitó színházi korzót és fesztivált a Budapest Főváros – Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Európai Mobilitási Hét rendezvénye keretében. A szervezők olyan előadó-művészeti szervezetek, mozgás, tánc, zenés, prózai színházak, társulatok, művészek, műhelyek jelentkezését várják, akik és amelyek élni szeretnének azzal a promóciós lehetőséggel, hogy a színházi szezon kezdetén széles körben bemutathatják közönségüknek programízelítőjüket.

A tavalyi évben a Színházi Évadnyitó eddigi hagyományaira építve új köntösben jelentkezett a színházi program a belvárosban egy új szervezői gárdával (a Hét szervezője, a Konkam Stúdió és a FÜGE Produkció) és új brandet teremtő névvel (TeARTrum Fesztivál). Ezt a minőséget és koncepciót szeretnék folytatni az idei évben is. Új helyszínen, új időpontban: szeptember 16-án, vasárnap a Hét nyitóeseménye az egész napos Duna Korzó a forgalom elől lezárt alsó rakparton, amely a Lánchíd és az Erzsébet híd között sétatérré válik.
 
A TeARTrum Fesztiválon elsősorban független színházi társulatokkal találkozhattak a színházbarát látogatók, mint például a KoMával, a Maladypével, a Szkéné Színházzal. A függetlenek mellett ugyanakkor jelen volt több kőszínház is jegyárusító pavilonjaival. A több mint 50 standnál a látogatók előre megvásárolhatták színházjegyeiket, ismerkedhettek a társulatokkal, valamint játékos vetélkedőkben vehettek részt. Közel 30 változatos színpadi programot láthattak a MasterCard – FÜGE színpadán és a Hajószínpadon. Mindemellett táncosok és performerek lepték el napközben az Andrássy utat és környékét. Hol az út közepén, hol egy-egy kirakatban bukkantak fel a táncosok, akrobaták, színészek.
 
2012. évben két nagyszínpad felállítását tervezik a Duna Korzón. A kettő tematikusan válna el egymástól: az egyiken irodalmi-prózai szövegszínházak váltanák egymást, a másikon pedig inkább a külföldi vendégeket is megszólító tánc-, mozgásszínházak valamint zenés előadások kapnának helyet. A program egész nap tartana, 10 órától egészen este 21 óráig, nagyjából félóránkénti jelenetekkel és váltással. Délelőtt a családokat, gyerekeket szeretnék megszólítani, este pedig a színházbarát vagy csak kulturált szórakozásra vágyó fiatalokat és időseket.
 
A szervezők azt kérik, hogy a színházi produkciók lehetőleg a helyhez és az alkalomhoz, a környezetvédelem, fenntarthatóság és a Duna gondolatköréhez csatlakozzanak. A látványt is be lehet építeni a produkcióba: a Duna-rakparton álló egyik színpad háttere a Világörökségi panoráma lesz, amelyet egy óriási fotoráma keretez be.
 
A színpadi programokon túl, idén is cél, hogy megteljen a TeARTrum Korzó performanszokkal, előadásokkal, happeningekkel, installációkka. Idén nemcsak a látogatók kapnak lehetőséget arra, hogy találkozzanak a művészekkel, hanem a színházak is arra, hogy promotálják az induló évadtervüket, árusítsák jegyeiket és bérleteiket. Az idei évre új ötletekkel ösztönöznénk a színházakat, társulatokat: stand szépségversenyt hirdetnek, így a közönségnek legjobban tetsző színház vagy társulat standja jutalomban részesül.
 
A szervezők olyan előadó-művészeti szervezetek, mozgás, tánc, zenés, prózai színházak, társulatok, művészek, műhelyek jelentkezését várják, amelyek és akik élni szeretnének azzal a promóciós lehetőséggel, hogy a színházi szezon kezdetén széles körben bemutathatják közönségüknek programízelítőjüket.
 
Időpont: 2012. szeptember 16. vasárnap
Helyszín: ”Duna Korzó – TeARTrum Korzó” (a Lánchídtól a Vigadó hajóállomásig terjedő szakasz)
 
Jelentkezni az adatlap kitöltésével és visszaküldésével (teartrum@gmail.com) lehet.
 
Határidő: augusztus 10.