E héten lezárult a Fővárosi Vízművek visszavásárlása, a közszolgáltató ismét százszázalékos önkormányzati tulajdonban van; az új cégvezetés uniós forrásokból újítaná fel az egyre romló vezetékhálózatot.

MTI - Haranghy Csaba, a társaság vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek elmondta: a cég korábbi francia és német befektetőivel elszámoltak, s az augusztus 8-i határidő előtt visszakapta a főváros az 1997-ben értékesített részvényeket. Úgy vélekedett, az eredeti privatizációs ígéreteket és vállalásokat az elmúlt 15 év alatt alig teljesítették. Szólt arról is, hogy a vízvezeték-hálózat jelentős felújításra szorul, ezt jelezte a július 1-jei hatalmas csőtörés a Szent Gellért térnél. "Azonnal elrendeltem, hogy készüljön új kockázati térkép a 2008 óta nem frissített változat helyett" - mondta.

A fejlesztéshez szükséges pénzek jelentős részét EU-forrásokból fedeznék. "A magántőke miatt eddig minden uniós pályázatból ki voltunk zárva, de már hozzáfogtunk a 2014 után remélt fejlesztések előkészítéséhez. A kormánynál és máshol is pályázunk, hogy mielőbb elkészüljön a munka" - hangsúlyozta a vezérigazgató.

A vízművek a nyáron közbeszerzési eljárást hirdetett, hogy a szeptember 7-i határidőre hitelből vissza tudja fizetni a fővárostól a vásárláshoz kapott csaknem 13 milliárd forint részvényesi kölcsönt - ismerteti a lap.