Augusztus  19-én Bösztörpusztára, a Magyarok Országos Gyűlésére látogatott ifj. Horthy István a néhai kormányzóhelyettes fia, aki  jelenleg Angliában él.


Zetényi Csukás Ferencnek a Horthy István Mártírok és Hősök Alapítvány vezetőjének  meghívására érkezett a megemlékezésre a Horthy sátorba. A hátteret Zetényi Csukás Ferenc hadtörténetkutató  katonai relikviái és a tulajdonában lévő Horthy István hagyatékából való tárgyak díszítették.

Az emlékbeszédekben szó esett a kormányzóhelyettes munkásságáról és megemlékeztek halálának 70. évfordulójáról. A repülőbalesete augusztus 20-án kora reggel  történt máig vitatott körülmények között a szovjet fronton. 
 
A Magyar Tudat  internetes portál kérdéseket tett fel Horthy István  fiának, a néhai Horthy Miklós kormányzó unokájának.

 - Tisztában van-e Ön a mostani magyarországi helyzettel? Befolyásánál fogva tudja-e egy kicsit segíteni nekünk a független, szabad Magyarország megteremtését?

- Nem vagyok annyira tisztában a helyzettel, mint Önök, de nagyjából igen. Egy dolog biztos, engem már nem vonz , nem tudok részt venni a politikában, nem is fogom csinálni. Hogyha máshogy tudok segíteni , akárhogy is , azt megteszem.

-  Tervezik-e a hazatérést?

- Biztos Önnek is vannak gyerekei akik szabad emberek és azt csinálják amit jónak éreznek. Tudomásul kell venni, hogy az én gyerekeim mind abban a korszakban nőttek föl, mikor lehetetlen volt elképzelni, hogy az én életemben visszatérek Magyarországra. Ez egyáltalán nem volt lehetőség. Ki gondolta a hatvanas, hetvenes években, hogy 89-ben összeomlik a szovjet birodalom ? Senki sem gondolt erre. Sajnos az én gyerekeim nem tanultak meg magyarul , de sajnálják nagyon. Inkább azt gondolom, hogy az unokáim remélem meg fognak tanulni. Nagyon érdeklődnek Magyarország iránt. Hogy mit fognak csinálni azt nem tudom előre mondani. Persze, hogy remélem, hogy meg fogják a magyar hátterüket becsülni és eleget tenni.

További kérdéseket tettek fel:

-  Habsburg György itt van Gödöllőn unokástul, szőröstül, bőröstül. Ha ötven Ottó születik se tud annyi jót csinálni  és az egész Habsburg dinasztia, mint Horthy Miklós. Meggyőződésem, hogy az Ön családjának olyan küldetése van , amit hogyha nem oltja be abba a fába amibe bele lehet oltani, Isten bocsásson meg neki.  Ez nem kérdés, hanem kérés.

A hallgatóságból egy középkorú férfinak az volt a kívánsága, hogy kezet foghasson Horthy Istvánnal, mert az apja együtt nevelkedett a kormányzó helyettessel. Dajkájuk a nagyanyja volt.

A megemlékezés után sokan álltak sorba Horthy Istvánnál dedikáltatni a zsúfolásig telt sátorban.

Szeptember 2-án Kenderesen felavatják a néhai Horthy István szobrát és Zetényi Csukás Ferenc  kormányzóhelyettesről írt legújabb könyvének bemutatója is lesz. Az ünnepséget megtiszteli jelenlétével  Horthy István és felesége és a Magyarországon élő leszármazottak, Horthy Éva, Horthy Csaba, valamint képviseltetik magukat a Vitézi Rendek.

Horthy István kormányzó helyettes hősi emlékét kötelességünk örökké megőrizni , nyugodjon békében!
Cserép Anikó