Rövidesen utat kaphat két kiemelt turisztikai beruházás, így hamarosan többek között a szabadtéri színpad is megújulhat.

A Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottság támogatását élvezi két jelentős debreceni fejlesztés, ezek megvalósítására – ha nyer a város a pályázaton – mintegy  három milliárd forint értékű, önerő nélküli forrást használhat fel hamarosan Debrecen és a Református Egyházközség – erről döntött szerdai ülésén a testület. A Regionális Operatív Programokhoz tartozóan a bizottság harmincnégy új kiemelt turisztikai beruházást támogat: a dél-alföldi régióban hat, Dél-Dunántúlon hét, Észak-Alföldön kilenc, Észak-Magyarországon kilenc és Nyugat-Dunántúlon három projekt javasolt támogatásának teljes összege 46,7 milliárd forint.

Debrecenre két pályázat vonatkozik. Az egyik a „Komplex gyógyhelyfejlesztés a debreceni Nagyerdő parkerdejében” címen került a támogatott fejlesztések közé. Ennek a beruházásnak az értéke több mint kétmilliárd forint, míg a másik a „Turisztikai fejlesztés a Debreceni Református Nagytemplomban” elnevezéssel szerepel a listában. Ez utóbbi mintegy 1 milliárd forintos beruházást jelent.

A nagyerdei projekt révén hosszú idő után pont kerülhet a szabadtéri színpad ügyére, ugyanis a pályázatnak köszönhetően hamarosan megújulhat a létesítmény. A másik fontos eleme a fejlesztésnek a Békás-tó rehabilitációja, mely szerint egy fúrott kúttal oldanák meg a tó vízutánpótlását. Papp László alpolgármester korábban azt nyilatkozta, ezzel már nemcsak a gyógyfürdő vize lesz becsatornázva, hanem a kútból a Békás-tó vízellátása is kivitelezhető lesz. Emellett megnagyobbítják majd a tó medrét, mélyítik és szigetelik is azt, a környékbeli aszfaltot pedig díszburkolatra cserélik. Szociális helyiséget építenének, közösségi tereket alakítanának ki, a rendezvényteret pedig egy sétány kötné majd a stadion kertjéhez. Mindezt úgy valósítják meg, hogy a meglévő zöld környezet nem sérülhet. A projekthez kapcsolódóan bővül a parkerdő zöldfelülete és jelentősen megújul a faállománya is – mondta az alpolgármester.

- Jelenleg egy előminősítésen vagyunk túl, a szakértők támogatásra javasolják a debreceni gyógyhelyfejlesztési pályázatot, a nemzetgazdasági minisztérium szintén támogató nyilatkozatot adott ki a debreceni pályázathoz. Szeptember közepéig kell véglegesíteni a terveket, az engedélyes tervekkel együtt az előminősített pályázatot ismét be kell majd nyújtani. A pályázatnak nem része a gyógyfürdő fejlesztése. Az másik projekt, de az is előminősített szakaszban van – tájékoztatott Papp László.

A Debrecenre vonatkozó második kiemelt turisztikai beruházás a Nagytemplom fejlesztése lesz. A mintegy egymilliárd forintos pályázati pénzből befejezheti az egyházközség azokat a felújításokat, melyek a korábbi restaurációs körből kimaradtak, de emellett a projekt tartalmazza a Nagytemplom keleti tornyának felújítását oly módon, hogy az a későbbiekben a nagyközönség számára is látogathatóvá váljon.

A toronyban található régi óraszerkezetet is megjavíttatnák, továbbá liftet építenének a toronyba. Ezen kívül a padlástéren keresztül összekapcsolnák a keleti és nyugati tornyot: az előbbiben kiállításokat rendeznének, valamint a templom padlózatát és a szószéket is restaurálnák és látogathatóvá tennék a tűzfigyelő helyiséget is.