Egyelőre bizonytalan, hogy milyen körülmények mellett lehet majd a felszínre hozni az izraeli partokhoz közel pár éve felfedezett jelentős földgázkincset. Az ország megalapítása óta földgáz-importra szorul, most pedig annyi földgáz szakadt rá, amivel nem is tudja, hogy mit kezdjen. 
 
Izrael energiapolitikáját az elmúlt két évben az ország feleségvizén talált hatalmas tengeri mezők körüli kérdések dominálják. A megalapítása óta energiaimportra szoruló országban felfedezett gázvagyon egyes becslések szerint a jelenlegi fogyasztási szintek mellett, akár 150 évre is elegendők lehet, ami értelemszerűen az ország exportőrként való megjelenését is lehetővé tenné a világpiacon.

A Bloomberg beszámolója szerint Izraelben folyamatos politikai diskurzus zajlik arról, hogy miként kellene felhasználni az ország partjai közelében talált, 760 milliárd köbméteresre becsült gázvagyont. A vita pontosabban arról zajlik, hogy mekkora mennyiséget "engedjenek ki"az országból.

Az olaj- és gázipari vállalkozások amellett lobbiznak, hogy a feltárt mezőkből valamilyen módon a világpiacra is szállíthassanak, mert meglátásuk szerint csak így lehet biztosítani, hogy kellő ösztönzést kapjanak a térségben aktív olajcégek a további kutatási és termelési tevékenységek folytatására. A cégek meglátása szerint az izraeli piac önmagában nem képes annyi gázt "felszívni", ami mellett gazdaságos lenne a feltárt mezők termelésbe állítása, illetve a további kutatások elindítása.  

Izrael jelenleg az általa felhasznált földgázt cseppfolyós formában, tankereken keresztül szerzi be, miután áprilisban, a korábban vezetékes úton szállító Egyiptom kénytelen volt felbontani az ellátási szerződést, mert a két országot összekötő vezetéket sorozatosan bombatámadások érték.

Nemrég az izraeli Haaretz is írást közölt a témáról, amiben az újság egy olyan, nyilvánosságra nem hozott tanulmányból idézett, ami szerint az eddig készült kormányzati anyagok jelentősen, 50%-kal alábecsülik Izrael jövőbeni gázigényét, így az eddigi gáztalálatok nem 150 évig, hanem alig 40 évre lesznek elegendők. A tanulmányt az állam által alapított szakértői bizottság egyik tagja, a környezetvédelmi minisztérium igazgatója nyújtotta be, készítői pedig az Energia és Vízügyi Minisztérium vezető kutatói.

Miközben az illetékes szakértői bizottság olyan alapadatokkal dolgozott, ami szerint a jövőben az izraeli gázigény 364 milliárd köbméter, illetve egy másik forgatókönyv szerint 543 milliárd köbméter lesz, addig az energiaügyi minisztérium vezető kutatói jelentősen nagyobb, 650 milliárd köbméteres gázigénnyel számolnak. A tanulmány zárásában a kutatók olyan ajánlást fogalmaznak meg, ami szerint a feltárt mezőkből történő exporttal kapcsolatos kérdések megválaszolását érdemes lenne 2014-ig elhalasztani, eddigre készülne el ugyanis az ország gázfelhasználásával kapcsolatos hosszú távú stratégia.

A legnagyobb mező feltárásában operátori feladatokat ellátó amerikai Noble energiavállalat meglátása szerint, a közelmúltban feltárt mezőkben több földgáz található, mint amennyit Izrael bármikor is fel tudna használni, ezért gazdaságilag indokolt és szükséges az exportra történő termelés is. A Noble az általa feltárt Leviatán mező esetében egy úszó LNG-terminál felépítésében gondolkodik. A kb. 5 milliárd dolláros beruházással összefüggésben a társaság tárgyalásokat folytat a koreai Daewoo hajóépítő vállalattal és a Gazprommal is, bár sokan úgy vélik, hogy egy ilyen úszóterminál nehezen lenne védhető az esetleges terrortámadásokkal szemben. A Noble emiatt több más alternatívát is vizsgál.