Öt akadémikus és az MTA több doktora is magas állami kitüntetéseket vehetett át Szent István napja alkalmából augusztus 20-án a Parlamentben. Pálinkás József, az MTA elnöke augusztus 21-én az Akadémia Székházában további tizenhét tudósnak adta át az államalapításhoz kapcsolódó ünnepségsorozat részeként a Magyar Érdemrend tiszti- és lovagkeresztjét, illetve Magyar Arany és Ezüst Érdemkeresztjét.
Falus András„A személyes elismerések mindegyikében közösségi érdemek és erények is benne foglaltatnak, hiszen a szakmai sikereket nem egyedül értem el, azok mestereimmel, ifjú munkatársaimmal, végzett közös munkán nyugszanak." – mondta Falus András  Széchenyi-díjas immunológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Semmelweis Egyetem Genetikai, Sejt- és Immunbiológiai Intézetének egyetemi tanára, aki az immunológia, a histaminbiológia, a molekuláris genetika terén végzett több évtizedes, határainkon túl is nagyra becsült tudományos, kutatói munkásságáért, oktatói, publikációs és közéleti tevékenysége elismeréseként Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal kitüntetésben részesült.
„A mostani kitüntetés rendkívül megtisztelő számomra: többek között annak a szakmai sikernek elismerése, hogy a bioinformatikát, annak személetét sikerült bevezetni a genomikába, másodsorban pedig az oktatói, közéleti-nevelési és ismeretterjesztői munkám megbecsülését jelenti. Annak az egészségnevelési tevékenységnek, amelyet az idén elhunyt Kopp Máriával alapított EDUVITAL egészségnevelési társaság is megtestesít, és létrehozása óta már országos mozgalommá nőtte ki magát. Az emberi egészség komplex megközelítését középpontba állító program címzettjei főleg a fiatalok, akiknek több szinten, a mozgástól a társas kapcsolatokig, a táplálkozástól a depresszióig adunk át ismereteket. Az egészségtudatosság kultúrájának terjesztése az ifjúság felé a magyar társadalom létérdeke, és egy több generáción áthúzódó, a kisebbségeket is érintő feladat, amelyet továbbra is minden erőmmel és nagy lelkesedéssel szeretnék továbbvinni."
A Magyar Érdemrend középkereszt a csillaggal polgári tagozata kitüntetést vehette át nemzetközi tudományos és szakmai közéletben is nagyra becsült technikai, járműtervezési és kinetikai kutatásaiért, azok eredményeinek gyakorlati alkalmazásáért, meghatározó jelentőségű egyetemvezetői, oktatói tevékenysége, életműve elismeréseként Michelberger Pál, Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, Széchenyi-díjas gépészmérnök, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem professor emeritus.
    

A Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata elismerést kapta Adamik Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának professor emeritusa az antik római és a vulgáris latin irodalom, valamint az ókor kutatásáért, továbbá a retorika jelentőségének az egyetemi és középiskolai oktatásban való tudatosítása terén elért eredményeiért és tanári munkájáért részesült a kitüntetésben.
A világgazdaságtan, különösen az összehasonlító gazdaságtan, valamint a nemzetközi gazdasági kapcsolatok terén végzett, nemzetközileg is számon tartott tudományos munkássága, oktatói, publikációs és szakmai-közéleti tevékenysége elismeréseként adományozták a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést Csaba Lászlónak, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjának, a Közép-európai Egyetem tanszékvezető egyetemi tanárának.


A kromoszómakutatásban elért, világszerte elismert eredményeiért, példaértékű tudományos munkásságáért Hadlaczky Gyula Széchenyi-díjas genetikus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont Genetikai Intézetének tudományos tanácsadója, témacsoport-vezetője szintén a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést vehette át.

Az 1848-49. évi forradalom és szabadságharc hadtörténetének kutatásáért, feldolgozásáért, gazdag publikációs tevékenységéért, a honvédelem érdekében végzett több mint negyedszázados példaértékű munkája elismeréseként Hermann Róbert, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, történész, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokának tudományos helyettese ugyancsak a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata elismerést kapta.

"Jól esik,  hogy barátaimmal és kollégáimmal együtt örülhetek az elismerésnek" – fogalmazott Náray-Szabó Gábor kémikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának főigazgatója, egyetemi tanár, aki több évtizedes, az elméleti kémia, a számítógépes molekulatervezés, a szerkezeti biológia terén végzett nagy jelentőségű tudományos és kutatói munkásságáért, a magyar tudományosság nemzetközi tekintélyének növeléséhez való tevőleges hozzájárulásáért, a felsőoktatási rendszer megújításában játszott meghatározó szerepéért, közéleti tevékenységéért szintén a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozatát vehette át.
"A most kapott kitüntetés biztatást és elismerést jelent számomra ahhoz, hogy tovább folytassam azt a tudományos és oktató munkát, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézetében végzek. Alapvető célom az utánpótlás tudományos és szemléletbeli nevelése, hogy magasan kvalifikált fiatal kutatók itthon találják meg a boldogulásukat" – mondta Papp Gyula Széchenyi-díjas farmakológus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja. A professor emeritus, aki 75 esztendősen is naponta bejár az egyetemre a szív és érrendszer gyógyszertana, a szív ritmuszavarát előidéző és gátló anyagok hatásmechanizmusa terén végzett széles körű és sokirányú – nemzetközileg is nagyra becsült – tudományos kutatásaiért, új típusú gyógyszerek kifejlesztéséhez való tevőleges hozzájárulásáért, több évtizedes oktatói, tudományos-közéleti tevékenysége elismeréseként részesült a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetésben.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Magyarország Köztársasági Elnöke megbízásából a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét adományozta Körösényi Andrásnak, a MTA doktorának, a Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpont megbízott főigazgatójának, az ELTE Politikatudományi Intézet egyetemi tanárának. "Nagy megtiszteltetés számomra az elismerés" – mondta az mta.hu-nak Körösényi András.


A közigazgatási jog és a jogelmélet magas színvonalú kutatásáért, valamint a környezetvédelmi jog hazai meghonosításában játszott tevőleges szerepéért és gyakorlati alkalmazásáért, oktató-nevelő tevékenységéért  a Magyar Érdemrend tisztikeresztje (polgári tagozat) kitüntetést vehette át Tamás András, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Közigazgatás-tudományi Kar professor emeritusa. Az elismerést Magyarország köztársasági elnöke megbízásából Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter adta át.


 Kitüntetések a Magyar Tudományos Akadémián

Pálinkás József
 
„Kiváló emberek kiváló eredményeit ismerjük el. A kiváló szóból érződik egyfajta elkülönülés, jelentése azonban azt a harmóniát is magában foglalja, amellyel kitüntetett tudósaink életműve a kollégák munkájához és a közérdekhez is illeszkedik. Az elismerés főhajtás helytállásuk, eredményes életpályájuk előtt" - méltatta Pálinkás József elnök annak a tizenhét díjazottnak a munkáját, akik augusztus 21-én az MTA Székházában vehették át kitüntetésüket.


„Elsősorban  megtiszteltetés számomra ez a kitüntetés, másodsorban azonban - bár váratlanul ért a  híre - e díjat  az elméleti fizika tudományterületének  elismeréseként értékelem" - hangsúlyozta Biró Tamás Sándor, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézetének tudományos tanácsadója. Az MTA doktora a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét a kvarkanyag tulajdonságainak kutatásában és a termodinamika nem-extenzív általánosításában elért eredményeiért, valamint magas színvonalú oktatói munkájáért, egyetemi tankönyveiért és tudományos szakkönyveiért vehette át az MTA elnökétől.

„Egy szóval tudnám jellemezni mindazt, amely megfogalmazódott bennem, amikor tudomást szereztem az elismerésről: önvizsgálat. Visszatekintés mindarra, amit tanítványaimnak, kollégáimnak, mestereimnek és családomnak köszönhetek - öntötte szavakba gondolatait Bitó János, az Óbudai Egyetem Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézetének professzor emeritusa. Az MTA doktora a kisüléses fényforrások hatásfokának javításában elért kutatási eredményeiért, a nemzetközileg elismert diagnosztikai módszerek kidolgozásáért, a hazai plazmadiagnosztikai, valamint az optikai vékonyréteg-kutatás megalapozásáért, továbbá a robotvezérlések kutatás-fejlesztési programjának kidolgozásáért, és eredményes iskolateremtő tevékenységéért részesült a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben.

Farkas Győző„A személyes megtiszteltetésen túl messze többet jelent számomra hazánk és az Akadémia vezetőinek azon  törekvése, amely során  világunkban éppen a szellemi és erkölcsi értékeket kívánják kiemelten megbecsülni és alapnak tekinteni" - nyilatkozott az mta.hu-nak Farkas Győző, az MTA doktora. Az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont Szilárdtest-fizikai és Optikai Intézetének tudományos tanácsadójaként az Einstein-egyenlet új, sokfotonos, illetve alagútemisszió révén történő kimutatásáért, valamint az „attofizika" megszületését eredményező, az eddigi legrövidebb attoszekundumos fény- és elektronimpulzusok megvalósításának felismeréséért vehette át a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét.

„Édesapám és tanáraim hosszú évtizedeken át az értékmegőrzésre tanítottak, ez az elismerés azt az érzést kelti bennem, hogy nemcsak hagyományainkat őriztem kegyesen, hanem azokat eredményesen és friss szellemben tovább is adtam sok próbát megélt nemzetemnek"- fogalmazott a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Klasszika-filológiai Tanszékének professzor emeritusa, Havas László. Az MTA doktora a csaknem öt évtizedes, a római irodalom és történelem jelentős részét, valamint a magyarországi latin irodalom fontos területeit átfogó, nemzetközileg elismert eredményes tudományos és  oktatói tevékenységéért részesült a Magyar Érdemrend tisztikeresztjének kitüntetésében.

Kollár István„Különösen annak örülök, hogy kollégáim és tanítványaim is, akikkel az elmúlt 35 évben közösen tettünk fel tudományos kérdéseket, és kerestük azokra a megfelelő válaszokat, mindannyian kicsit magukénak érezhetik e kitüntetést" - vélekedett Kollár István, az MTA doktora. A BME Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékének egyetemi tanárát a jelfeldolgozás, ezen belül a kvantáláselmélet és a rendszeridentifikáció alkotó továbbfejlesztéséért, megalapozó kutatási eredményeiért, valamint a tudományos publikációs adatok számítógépes feldolgozásáért és a tudományos minősítés számítógépes támogatásáért a Magyar Érdemrend tisztikeresztjével tüntették ki.


Mátyus László„Újabb kihívásokhoz meríthetek erőt e megtiszteltetés révén. Megerősít abban a hitemben, hogy érdemes olyan munkába is időt és energiát fektetni, amely nem térül meg rögtön" - árulta el Mátyus László, a Debreceni Egyetem Biofizikai és Sejtbiológia Intézetének egyetemi tanára. A Magyar Érdemrend tisztikeresztjére a sejtfelszíni fehérjemintázatok szerveződésének kutatásában elért eredményeiért, kiemelkedő oktatói és tudományszervezői tevékenységéért, továbbá az Európai Biofizikai Kongresszus sikerében játszott meghatározó szerepéért tartották méltónak. Munkájával hozzájárult a hazai biofizikai kutatások nemzetközi elismertetéséhez.

Nováky Erzsébet„Kitüntetésem elsősorban a magyar tudományos jövőkutatásnak szól, amelynek nemzetközi elismertségét kiváló elődeimmel és pályatársaimmal sikerült kivívnunk. Hiszem, hogy e tudomány nélkülözhetetlensége mind szélesebb körben lesz elfogadott" - nyilatkozott Nováky Erzsébet,  a Budapesti Corvinus Egyetemen egyetemi tanára. A tudós a hazai jövőkutatás kiemelkedő műveléséért, eredményes oktatói és tudományszervezői tevékenységéért, a tudományág egyetemi szintű oktatásáért, a fiatalok jövőre nyitottságának fokozásáért, valamint a hazai jövőkutatás nemzetközi kapcsolatainak fejlesztésében kifejtett tevékenységéért vehette át a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét.
        

„Nagy megtiszteltetés számomra ez az elismerés, és hálásan köszönöm mindazoknak, akik erre javasoltak. A kitüntetés elnevezése azonban mosolyt csal az arcomra: tisztikeresztet kaptam, miközben még közkatona sem voltam soha" - mondta Pálfy Péter Pál, az MTA rendes tagja. Az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet igazgatója a matematika területén elért kiemelkedő eredményeiért, valamint a magyar matematikai és tudományos közélet hatékony, fáradhatatlan szervezéséért a Magyar Érdemrend tisztikereszt kitüntetést vehette át.



Tánczos Lászlóné„Az Akadéma elnökének kitüntetésemre vonatkozó javaslata, illetve annak jóváhagyása nagy öröm és megtiszteltetés a számomra. Szakmai tudományos tevékenységem elismeréseként értékelem a  rangos kitüntetést" - mondta Tánczos Lászlóné, az MTA doktora. A több évtizedes eredményes oktatói-kutatói tevékenységéért a BME Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar, Közlekedésgazdasági Tanszékének egyetemi tanára a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét vehette át. A tudós munkájával elősegítette a tudományág hazai képviselőinek bekapcsolódását a nemzetközi kutatási hálózatokba, lehetővé tette a legújabb módszerek hazai adaptációját és a magyar eredmények széles körű megismertetését.

Tasnádiné Gósy Mária"Nagy öröm számomra ez a kitüntetés. Úgy érzem, nem csak a saját munkámnak köszönhetem, hanem mindannak, amit a beszédkutatás területén a munkatársaimmal együtt az elmúlt évtizedekben elértünk" - mondja Tasnádiné Gósy Mária, az MTA doktora. A tudós az MTA Nyelvtudományi Intézet tudományos tanácsadója, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült eredményes kutatásaiért, hatékony tudományszervező-iskolateremtő tevékenységéért, valamint egy új szemléleten alapuló nemzetközi jelentőségű beszédkutatás elindításáért.


Vajk István„A kitüntetés további hitet és erőt ad felelősségteljes munkám folytatásához, a szakmai elhivatottság folyamatos továbbadásához a jövő nemzedék fiatal kutatói számára" - vallotta Vajk István, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára. Részére a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét adományozták az irányításelmélet és az alkalmazott informatika területén végzett több mint három évtizedes sikeres kutatói és oktatói munkájáért, valamint kiemelkedő oktatásszervezési tevékenységéért.

Báthori János„Az a terület, amelyen dolgozom, nem hoz kiemelkedő eredményeket, és minden esetben csak csapatmunkaként értékelhető. Ezért is gondolom, hogy az elismerés valamennyi munkatársamat érinti" - mondta  Báthori János, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont gazdasági igazgatója. A kutatóközpont gazdasági, műszaki és pénzügyi tevékenységének lelkiismeretes és korrekt irányításáért, példamutató szakmai felkészültségéért  részesítették a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben .
        
Führer Ernő"Különösen nagy elismerést jelent számomra e díj, hiszen erdészként egy gyakorlatias, alkalmazott tudományágat képviselek. Az állam e kitüntetéssel rajtam keresztül a szakmánkat, az ott dolgozó kutatókat és gyakorlati szakembereket is megtisztelte" - fejezte ki örömét Führer Ernő, az Erdészeti Tudományos Intézet tudományos tanácsadója. Az MTA doktorát erdei ökoszisztémák víz- és tápanyagforgalma, valamint a klímaváltozás erdőkre gyakorolt hatása területén elért kiemelkedő kutatási eredményeiért, a kutatás feltételeinek biztosításához és fejlesztéséhez való hathatós hozzájárulásáért és a Sárvári Kísérleti Állomáson lévő kutatóbázis létrejöttében való közreműködéséért jutalmazták a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével.

Pajorin Klára„Váratlanul ért e megtisztelő elismerés, hiszen egy olyan tudományágat képviselek, amelyben nem is gondoltam, hogy a szűk szakmai közösségen túl is  ismerik és számon tartják kutatómunkámat" - fogalmazott Pajorin Klára, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézet Reneszánsz Osztályának nyugalmazott tudományos főmunkatársa. A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki a tudóst a Hunyadi-kor magyar irodalmának és művelődéstörténetének területén végzett kiváló kutatómunkájáért, valamint Mátyás király európai kapcsolatainak vizsgálatáért.

Tibori Theodosia Tímea„Megtiszteltetés, hogy negyvenéves közalkalmazotti munkám elismeréseként átvehettem e díjat, amely megerősített abban, hogy a feladatok végzése egy életen át tartó szolgálatot jelent" - vélekedett Tibori Theodosia Tímea, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Szociológiai Intézetének osztályvezetője. A tudományos főmunkatárs a kultúra- és értékkutatás területén végzett eredményes vizsgálódásaiért, a Kultúra és Közösség című folyóiratnál végzett elkötelezett munkájáért és főszerkesztői tevékenységéért, valamint az intézet egykori vezetőjeként végzett kiemelkedő tudományszervezői  tevékenységéért a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át.

A magyarországi reneszánsz és humanizmus latin irodalmának és képzőművészetének kutatásában végzett eredményes tudományos munkájáért, valamint Janus Pannonius összes művei kritikai kiadásának szerkesztéséért kapta meg még a március 15-ei nemzeti ünnep alkalmából a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét Ritoókné Szalay Ágnes. A kutató a márciusi díjátadó ünnepségen akadályoztatása miatt nem tudott részt venni, ezért most vette át az elismerést. Akkori nyilatkozata ide kattintva olvasható. 


Hajnal Margit Hajnalka„Úgy gondolom, e magas kitüntetés nemcsak  a személyemnek címzett elismerés, hanem annak az általam képviselt innovatív és gyermekközpontú pedagógiának is szól, amelyet kollégáimmal együtt több mint 25 éve képviselünk a kisgyermeknevelésben" - osztotta meg gondolatait Hajnal Margit Hajnalka, az Akadémiai Óvoda és Bölcsőde vezetője az mta.hu-val. Az Akadémia elnöke kiemelkedő és példamutató pedagógusi tevékenységéért, az Akadémiai Óvoda és Bölcsőde magas színvonalú vezetéséért Magyar Arany Érdemkereszttel tüntette ki az intézményvezetőt.

Fenyvesi Ottó„Számomra már az is nagy kitüntetés, hogy tíz éve az MTA egyik intézményében dolgozhatom, a tudományt és a kultúrát szolgálhatom; kissé hányatott művészi, alkotói, újságírói munkásságom után megnyugvást jelentett számomra a tudományos élet szervezésével foglalkozni" - öntötte szavakba érzéseit Fenyvesi Ottó, az MTA Veszprémi Területi Bizottságának szervezőtitkára. A költőként és íróként alkotott - több nyelvre lefordított - kiváló írásaiért, magyar, német és szerb nyelven megjelent könyveiért, valamint a Veszprémi Területi Bizottság titkáraként végzett tudományszervezői munkájáért a Magyar Ezüst Érdemkeresztet vehette át az Akadémia elnökétől.