A székelyföldi Borzonton a hét végéig tart az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület által nyolcadik alkalommal megszervezett EMI-tábor.

(MTI) Soós Sándor főszervező elmondta, hogy az első EMI táborokban csupán a szervezetük tagságának szerettek volna hasznos szórakozási lehetőséget biztosítani, de hamar rájöttek arra, hogy szélesebb közönség igényel egy olyan tábort, amely egyfelől nemzetpolitikai műhelyként működik, de a szabadidős programok, esti koncertek által a kikapcsolódásra, a szórakozásra is lehetőséget teremt. "Úgy próbáltuk kitalálni a tábort, hogy az erdélyi magyar ember jól érezze magát a rendezvényeken, és azok a nemzeti öntudatot erősítsék" - nyilatkozta Soós Sándor.
  
Arra a kérdésre, hogy mi különbözteti meg az EMI-tábort a Tusványosként ismert Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábortól, Soós Sándor úgy vélekedett, mára kisebb a különbség, mint az EMI-tábor indulásakor volt. Amikor az első EMI-táborokat szervezték ugyanis, a Tusványosnak a román-magyar párbeszéd volt a kiemelt témája. Soós szerint azóta "a Tusványos is EMI-táborosodott".
  
A főszervező azt is különbségnek tekintette, hogy az EMI-tábor független a politikai pártoktól és a politikai szervezetektől. Arra a megjegyzésre, hogy az EMI-táborhoz úgy tartozik hozzá Vona Gábor Jobbik-elnök szereplése, mint a Tusványoshoz Orbán Viktor Fidesz-elnöké, Soós Sándor megjegyezte, a magyarországi parlamenti pártok közül a Fidesznek és a Jobbiknak érzékelik a nemzetpolitika iránti elkötelezettségét, ezért e két párt politikusait szokták meghívni a táborba. Azt is hozzátette, Vona Gábor kevésbé elfoglalt, mint Orbán Viktor, ezért őt jobb eséllyel tudják megszólítani. A Fidesz részéről Kőszegi Zoltán és Ékes Ilona parlamenti képviselő tart előadást a borzonti táborban.
   
Az EMI-tábor főszervezője sajnálatosnak tartotta, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) "bukaresti vezetőségének" tiltására lemondta a tábori részvételét Korodi Attila volt romániai környezetvédelmi miniszter. Hozzátette, a Hargita megyei önkormányzat elnöke, Borboly Csaba által azonban az RMDSZ is képviseli magát a rendezvényen, és Borzontra várják Toró T. Tibort, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnökét is. Vona Gábor szombaton tart előadást a Jobbik két választás közötti politikájáról.
   
Soós Sándor tájékoztatása szerint a táborba bejelentkezett személyek száma megközelíti az ezret, de a szerda esti Beatrice-koncerten ennél jóval többen buliztak. Napközben 13 helyszínen zajlanak előadások és foglalkozások, az arra vágyók azonban hegyi túrákra, vagy akár íjazásra is jelentkezhetnek. Csütörtök este többek között a Kárpátia, pénteken Varga Miklós és az Akusztika, szombaton a Kormorán, vasárnap pedig az Ossian és a Moby Dick szórakoztatja a közönséget.