A Bárándi Citerás Egyesület az NKA támogatásával, 2012. július 15.-tól, július 22.-ig (vasárnaptól-vasárnapig ) rendezi meg az VI. Alföldi Citerás Népzenei Táborát és megyei szintű továbbképzését ,Bárándon, az Általános iskolában.

A résztvevőknek lehetősége van hangszeres és énekes tanulásra, elismert, sokszorosan díjazott és tanításban jártas oktatóktól. Összejövetelünk célja, hogy a tábor lakói arra hivatott emberektől, és egymástól tanulhassanak, megismertessük az alföldön élt emberek életmódját, foglalatosságait, szokásait. A tábor ideje alatt betekinthetünk az Alföld értékes népdalkincsébe, az Alföld hagyomány világába. A tábor vezérelve: élményszerzés és élménynyújtás.

A tábor szakmai vezetője Széles András
Tanítanak:
Széles András népzenész és zenepedagógus, kivételes tehetségű citeraművész, Népművészet Ifjú Mestere, Magyar Kultúra Lovagja - citera (haladó)
Balázs Lilla a Levendula Művészeti Iskola igazgatója, népzenetanár, Népművészet Ifjú Mestere, Szabadbattyáni Pengetős Citerazenekar vezetője - citera (középhaladó)
Berde Sarolta - Népzene tanár, Vass Lajos Nagydíja citerás  - citera (kezdők)
Berde Sándor- Bárándi Citeraegyüttes vezetője - a tábor szervezője (citera)

A táborunk keretében megrendezésre kerülő továbbképzés mindenki számára nyitott:
A továbbképzés előadói és témái, melyet különösen ajánlunk mindenki szíves figyelmébe:
Hétfőn, 2012. július 16.-án 1830-tól Galánfi András – a népművészet mestere, a hortobágyi kézműves udvar létrehozója, előadásának témája: Törő Gábor a Hortobágy neves nótafája
Szerdán, 2012. július 18.-án 1800-tól - Nauner-Agárdi Éva adjunktus a Nyíregyházi Főiskola tanára szakterülete a citera, népi hangszer, citera szakmódszertan, népi kamarazene.
Csütörtökön, 2012. július 19.-én 1600-tól - Kálmán Péter „Cucás” a Szeredás Együttes szakmai vezetője, Gyönyörű Zsigmond táncos vőfély és a földesi Szélrózsa Hagyományőrző Egyesület táncosai. Segítségükkel betekintést kapunk az Alföld tánckultúrájába, bemutatják nekünk az alföldi táncélet fő tánctípusait, a tánckultúra jellegzetességeit, segítenek a táncrendek megértésében. A citerások is megtapasztalhatják azt az érzést – ami a vonósoknak többnyire természetes –, milyen is látni maga előtt a zenéjére mozgó táncos lábakat.
Pénteken, 2012. július 20.-án 1600-tól - Vágó László népi iparművész, bőrös, Garai Lajos csikós a Hortobágy örökös pásztora, a karikás ostor készítés mestere és B.Nagy János hortobágyi juhász, kötélverő.
Szombaton, 2011. július 21.-án 1630-tól Táborzáró rendezvényünk, melyen bemutatkoznak a táborunk tanárai és résztvevői.

Az esték kiváló alkalmat nyújtanak az együtt zenélés és daltanulás lehetőségére, melyre szívesen látunk mindenkit! A citerazenét és a dalokat Széles András vezetésével a táborozók szolgáltatják.

Mit tudunk nyújtani: kellemes atmoszférát, családi hangulatot, kezdő és haladó hangszereseknek énekeseknek továbbfejlődést, népzenei és néprajzi ismereteket, fergeteges esti együtt zenéléseket!

Kapcsolattartó: Berde Sándor 06-70-382-8158,